Community 2019-10-04T20:56:46+00:00

Kunstig ART’s Community

Op 6 september zijn de deuren geopend van Kunstig ART’s Community in het hartje van IJsselstein aan de Utrechtsestraat 37. Totdat het voormalige HUBO-pand verkocht of verhuurd wordt mogen wij daar gebruik van maken. Nu is het een pop-up galerie/atelier. Er is continue een kunstexpositie van Sylvia te Braake en de deelnemers aan de Wekelijkse date met je ezel! Andere kunstenaars zijn welkom om te komen exposeren en om kennismakingsworkshops te geven zoals Sylvia ook zal doen over intuïtief schilderen.

Waarom Kunstig ART’s Community

Door een samenloop van omstandigheden werd een leegstaand pand aangeboden aan Sylvia te Braake. Met het oog op het belang van goed gevulde winkelpanden in de binnenstad zou een galerie/atelier iets nieuws bieden aan het winkelende publiek. Zoals altijd, snijdt een mes aan twee kanten en meer zichtbaarheid krijgen voor haar atelier en eigen kunst was natuurlijk wel aantrekkelijk. Zodoende dat Sylvia besloot de uitdaging aan te gaan.

Al geruime tijd is Sylvia bezig met andere kunstenaars om te kijken waar kunstenaars behoefte aan hebben. Zo is de Creatieve Broedplaats ontstaan en zijn zij bezig met gesprekken met de gemeente, hoe nu verder. Momenteel zijn ze nog gevestigd in een antikraakpand en zijn de mogelijkheden voor de toekomst uitermate onzeker. Dus zodra het pand aan de Hitteschild gesloopt wordt is alternatieve, goedkope atelierruimte belangrijk! 

Voor velen werkzaam in de kunstindustrie, weten en ervaren dat kunst in al zijn vormen vaak het ondergeschoven kindje is.

Meerwaarde van kunstzinnig bezig zijn en kunst kijken

Helaas kunnen kunstenaars, die al langer les geven de conclusie trekken dat nog veel mensen niet goed op de hoogte zijn van het enorme belang van kunstzinnig bezig zijn. “Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoeveel mensen ik in de afgelopen 15 jaar heb geholpen door ze intuïtief schilderen te leren. Het is voor het welzijn voor je gezondheid. Het is een combinatie van meerdere workshops in een. Van mindfulness, tot in contact zijn met jezelf en je gevoel. Immers het is niet mogelijk om creatief bezig te zijn zonder dat je gevoel wordt aangesproken. Het schilderen werkt positief op de geest en geeft rust in het hoofd op het moment dat je helemaal met je schilderij bezig bent. Op dat moment neemt je hand het als het ware over van je hoofd en stopt het piekeren. Vandaar dat het grote invloed kan hebben op je mindset en uiteraard kan je een kick krijgen van ‘trots zijn op wat je gemaakt hebt. Dit geeft uiteindelijk een flinke energie boost. Voor je het weet heb je een aantal blokkades opgelost en zit je beter in je vel” zegt Sylvia.

Steeds meer onderzoeken publiceren dat creatief bezig zijn heel bevorderlijk is voor je algehele welzijn. Het houdt je geest jong – zeker een belangrijk aspect met het toenemende aantal mensen met dementie. Wij hebben geleerd om heel rationeel in het leven te staan en luisteren vaak niet meer naar ons hart, onze intuïtie. Wij kunstenaars weten dit! Nu de politiek nog en ook het bedrijfsleven meer op de hoogte brengen van de grote voordelen van kunstzinnig bezig zijn voor het welzijn van de mens. Creatieve werknemers kunnen gemakkelijker out of the box denken en omgaan met “problemen”. Zij raken minder snel in een burn-out omdat bijvoorbeeld schilderen een prachtige uitlaatklep is voor ze. Denk aan de meerwaarde voor iemand die vastzit in de bijstand of WW. Die blijft maar malen in dezelfde vicieuze cirkel. Met je handen kunst maken haalt je uit je hoofd. Met een vol hoofd zal het bijvoorbeeld moeilijk zijn om je stuk klei goed te centreren op een draaischijf.

Creatief bezig zijn is een “MUST”.

Vandaar dat Sylvia deze uitdaging aangaat om de mensen uit IJsselstein en omgeving kennis te laten maken met kunst en de meerwaarde van kunstzinnig bezig zijn. Alle kunstenaars zijn welkom gebruik te maken van dit podium dat nu wordt geboden om met het publiek te delen waar hij of zij voor staat, maakt en/of lesgeeft.

Laten wij met z’n allen kunst weer op de voorgrond krijgen. KUNST met hoofdletters!

De doelstelling van Kunstig ART’s Community

De verbinding te zijn tussen de kunstenaars en het publiek. Ervaring leert dat het publiek moeite heeft om erachter te komen welke kunstenaars er in IJsselstein zijn en wie ook daadwerkelijk lesgeven. Wat is hier te doen? Er is geen gezamenlijke website, platform of gebouw, bijvoorbeeld, waar het publiek informatie kan inwinnen. We leven in een creatieve stad wat heel fijn is. Als kunstenaar vindt Sylvia dat ze ook een dienstverlenend beroep heeft – mensen prikkelen door haar kunst en door workshops en teambuilding te geven. Ze wil ook graag mensen helpen hun creatieve bron aan te spreken want ze weet uit eigen ervaring dat het heel goed is voor je welzijn.

Aangezien deze gelegenheid van een pop-up galerie/atelier in Sylvia’s schoot is geworpen, deelt ze het podium graag met andere kunstenaars. Uiteraard zijn wij geen chique galerie met plaveide vloeren. Nee, we zijn tijdelijk en dus een echte pop-up en we maken er iets moois van. Tijdens het inrichten waren er al zoveel bezoekers die stiekem toch kwamen kijken. Ze waren positief verrast dat er toegankelijke kunst in de stad was en ook nog kunstuitleen. Men werd zo enthousiast, dat er niemand aandacht gaf aan de muren en vloer. Ze kwamen de kunst bewonderen. En zo hoort dat ook.De kunst creëert het bijzondere gevoel in een ruimte en dat weten kunstenaars.

Doe ook mee!

Dus kunstenaars, kom jouw prachtig werk hier exposeren en/of geef een kennismakingsworkshop zodat IJsselstein weet wat jij te bieden hebt. Laat IJsselstein en omgeving zien wat er allemaal te doen is in IJsselstein. Een prachtige gelegenheid om meer samenwerking te krijgen met andere kunstenaars en elkaar juist versterken. Zeker met de gedachte vanuit de Creatieve Broedplaats dat het geweldig zou zijn als er een gezamenlijk gebouw zou komen waar kunst en cultuur samen kunnen komen. Nu is onze kans gekomen om dit uit te dragen, dat wij hier behoefte aan hebben. Wie weet wat de toekomst ons gaat brengen? Wie niet durft te dromen, zal zeker geen nieuwe paden inslaan!

Doe jij ook mee? Kom jij letterlijk en figuurlijk jouw kunsten laten zien zodat wij een statement kunnen maken dat kunst en kunstenaars heel belangrijk zijn voor het welzijn van de stad IJsselstein!

Hier kun je het aanmeldformulier inclusief de voorwaarden voor deelname aan de expositie en workshops geven downloaden.

Download aanmeld formulier

Kunstig ART’s Community is wellicht de start van een nieuwe manier om kunst te beleven. De plek waar makers en kijkers/kopers samenkomen. Een plek waar de kunstenaar de leerling vertelt hoe verder te gaan. Een plek waar het publiek zelf mag bepalen welke kunst hen aanspreekt i.p.v. dat 1 persoon dat bepaalt. Misschien is het tijd dat wij niet meer vasthouden aan oude gewoontes en tradities. Misschien mogen wij anno 2019 vrijer zijn en is het juist fijn als de ‘drempel’ van een galerie verdwenen is zodat je vrij en onbelemmerd binnen komt kijken. Wij willen graag dat iedereen zich welkom en ook prettig voelt om rond te neuzen. Een nieuwe beleving te ondergaan. Even uit het denken te stappen en te gaan voelen wat kunst met je doet.

Kom jij de kunst van nu ervaren?

Kunstig ART’s Community
Utrechtstestraat 37
IJsselstein

12 oktober a.s. is de eerste kennismakingsworkshop intuïtief schilderen in Kunstig ART’s Community van 13 – 15 uur. Jubileumsprijs is € 9,-.

Geef je hier op:

Nu aanmelden