Kunstig ART’s Community

Op 6 september zijn de deuren geopend van Kunstig ART’s Community in het hartje van IJsselstein aan de Utrechtsestraat 37 en in augustus 2020 gesloten. Nu is het een pop-up galerie/atelier. Er is continue een kunstexpositie van Sylvia te Braake en de deelnemers aan de Wekelijkse date met je ezel! Andere kunstenaars zijn welkom om te komen exposeren en om kennismakingsworkshops te geven zoals Sylvia ook zal doen over intuïtief schilderen.

Helaas is Kunstig ART’s Community in augustus 2020 gesloten. Wie weet komt er een nieuwe Community centre in de toekomst.

Waarom Kunstig ART’s Community

Door een samenloop van omstandigheden werd een leegstaand pand aangeboden aan Sylvia te Braake. Met het oog op het belang van goed gevulde winkelpanden in de binnenstad zou een galerie/atelier iets nieuws bieden aan het winkelende publiek. Zoals altijd, snijdt een mes aan twee kanten en meer zichtbaarheid krijgen voor haar atelier en eigen kunst was natuurlijk wel aantrekkelijk. Zodoende dat Sylvia besloot de uitdaging aan te gaan.

Al geruime tijd is Sylvia bezig met andere kunstenaars om te kijken waar kunstenaars behoefte aan hebben. Zo is de Creatieve Broedplaats ontstaan en zijn zij bezig met gesprekken met de gemeente, hoe nu verder. Momenteel zijn ze nog gevestigd in een antikraakpand en zijn de mogelijkheden voor de toekomst uitermate onzeker. Dus zodra het pand aan de Hitteschild gesloopt wordt is alternatieve, goedkope atelierruimte belangrijk! 

Voor velen werkzaam in de kunstindustrie, weten en ervaren dat kunst in al zijn vormen vaak het ondergeschoven kindje is.

Meerwaarde van kunstzinnig bezig zijn en kunst kijken

Helaas kunnen kunstenaars, die al langer les geven de conclusie trekken dat nog veel mensen niet goed op de hoogte zijn van het enorme belang van kunstzinnig bezig zijn. “Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoeveel mensen ik in de afgelopen 15 jaar heb geholpen door ze intuïtief schilderen te leren. Het is voor het welzijn voor je gezondheid. Het is een combinatie van meerdere workshops in een. Van mindfulness, tot in contact zijn met jezelf en je gevoel. Immers het is niet mogelijk om creatief bezig te zijn zonder dat je gevoel wordt aangesproken. Het schilderen werkt positief op de geest en geeft rust in het hoofd op het moment dat je helemaal met je schilderij bezig bent. Op dat moment neemt je hand het als het ware over van je hoofd en stopt het piekeren. Vandaar dat het grote invloed kan hebben op je mindset en uiteraard kan je een kick krijgen van ‘trots zijn op wat je gemaakt hebt. Dit geeft uiteindelijk een flinke energie boost. Voor je het weet heb je een aantal blokkades opgelost en zit je beter in je vel” zegt Sylvia.

Steeds meer onderzoeken publiceren dat creatief bezig zijn heel bevorderlijk is voor je algehele welzijn. Het houdt je geest jong – zeker een belangrijk aspect met het toenemende aantal mensen met dementie. Wij hebben geleerd om heel rationeel in het leven te staan en luisteren vaak niet meer naar ons hart, onze intuïtie. Wij kunstenaars weten dit! Nu de politiek nog en ook het bedrijfsleven meer op de hoogte brengen van de grote voordelen van kunstzinnig bezig zijn voor het welzijn van de mens. Creatieve werknemers kunnen gemakkelijker out of the box denken en omgaan met “problemen”. Zij raken minder snel in een burn-out omdat bijvoorbeeld schilderen een prachtige uitlaatklep is voor ze. Denk aan de meerwaarde voor iemand die vastzit in de bijstand of WW. Die blijft maar malen in dezelfde vicieuze cirkel. Met je handen kunst maken haalt je uit je hoofd. Met een vol hoofd zal het bijvoorbeeld moeilijk zijn om je stuk klei goed te centreren op een draaischijf.

Creatief bezig zijn is een “MUST”.

Vandaar dat Sylvia deze uitdaging aangaat om de mensen uit IJsselstein en omgeving kennis te laten maken met kunst en de meerwaarde van kunstzinnig bezig zijn. Alle kunstenaars zijn welkom gebruik te maken van dit podium dat nu wordt geboden om met het publiek te delen waar hij of zij voor staat, maakt en/of lesgeeft.

Laten wij met z’n allen kunst weer op de voorgrond krijgen. KUNST met hoofdletters!

De doelstelling van Kunstig ART’s Community

De verbinding te zijn tussen de kunstenaars en het publiek. Ervaring leert dat het publiek moeite heeft om erachter te komen welke kunstenaars er in IJsselstein zijn en wie ook daadwerkelijk lesgeven. Wat is hier te doen? Er is geen gezamenlijke website, platform of gebouw, bijvoorbeeld, waar het publiek informatie kan inwinnen. We leven in een creatieve stad wat heel fijn is. Als kunstenaar vindt Sylvia dat ze ook een dienstverlenend beroep heeft – mensen prikkelen door haar kunst en door workshops en teambuilding te geven. Ze wil ook graag mensen helpen hun creatieve bron aan te spreken want ze weet uit eigen ervaring dat het heel goed is voor je welzijn.

Aangezien deze gelegenheid van een pop-up galerie/atelier in Sylvia’s schoot is geworpen, deelt ze het podium graag met andere kunstenaars. Uiteraard zijn wij geen chique galerie met plaveide vloeren. Nee, we zijn tijdelijk en dus een echte pop-up en we maken er iets moois van. Tijdens het inrichten waren er al zoveel bezoekers die stiekem toch kwamen kijken. Ze waren positief verrast dat er toegankelijke kunst in de stad was en ook nog kunstuitleen. Men werd zo enthousiast, dat er niemand aandacht gaf aan de muren en vloer. Ze kwamen de kunst bewonderen. En zo hoort dat ook.De kunst creëert het bijzondere gevoel in een ruimte en dat weten kunstenaars.

Doe ook mee!

Dus kunstenaars, kom jouw prachtig werk hier exposeren en/of geef een kennismakingsworkshop zodat IJsselstein weet wat jij te bieden hebt. Laat IJsselstein en omgeving zien wat er allemaal te doen is in IJsselstein. Een prachtige gelegenheid om meer samenwerking te krijgen met andere kunstenaars en elkaar juist versterken. Zeker met de gedachte vanuit de Creatieve Broedplaats dat het geweldig zou zijn als er een gezamenlijk gebouw zou komen waar kunst en cultuur samen kunnen komen. Nu is onze kans gekomen om dit uit te dragen, dat wij hier behoefte aan hebben. Wie weet wat de toekomst ons gaat brengen? Wie niet durft te dromen, zal zeker geen nieuwe paden inslaan!

Doe jij ook mee? Kom jij letterlijk en figuurlijk jouw kunsten laten zien zodat wij een statement kunnen maken dat kunst en kunstenaars heel belangrijk zijn voor het welzijn van de stad IJsselstein!

Kunstig ART’s Community is wellicht de start van een nieuwe manier om kunst te beleven. De plek waar makers en kijkers/kopers samenkomen. Een plek waar de kunstenaar de leerling vertelt hoe verder te gaan. Een plek waar het publiek zelf mag bepalen welke kunst hen aanspreekt i.p.v. dat 1 persoon dat bepaalt. Misschien is het tijd dat wij niet meer vasthouden aan oude gewoontes en tradities. Misschien mogen wij anno 2019 vrijer zijn en is het juist fijn als de ‘drempel’ van een galerie verdwenen is zodat je vrij en onbelemmerd binnen komt kijken. Wij willen graag dat iedereen zich welkom en ook prettig voelt om rond te neuzen. Een nieuwe beleving te ondergaan. Even uit het denken te stappen en te gaan voelen wat kunst met je doet.

Kom jij de kunst van nu ervaren?

Openingstijden: vrijdag 12.00 – 19.30 uur
zaterdag 12.00 – 16.30 uur

Kunstig ART’s Community
Utrechtstestraat 37
IJsselstein

Nieuw expositie vanaf 13 maart

Vanaf vrijdag 13 maart komt Marinus de Wit exposeren in Kunstig ART’s Community. Dit is een grote overzichtsexpositie. Marinus is autodidact en heeft een geheel eigen stijl weten te ontwikkelen. Strakke lijnen en heel kleurig. Met acrylverf op houten panelen en eigengemaakte lijsten is het een compleet geheel. Op alle zaterdagmiddagen zal hij in de galerie te vinden zijn. Zijn werk is 4 weken te zien.

Het prachtige schilderij van Diana Bogert en werk van Joke Bosma is nog steeds te bewonderen.

De schilderijen van Annie van Stam-Kroot zijn nog te zien t/m 14 maart. Daarna is het nog een verrassing wie dan komt exposeren.

Nieuwe exposanten in Kunstig ART’s Community.

Wat hebben wij de komende maand voor je in petto?

Ketlin van Esschoten gaat door met exposeren in de maand februari. Er ontstaat automatische een andere expositie van haar werk door de verkoop van zowel schilderijen als beelden. Ze heeft nu ook kleine doeken toegevoegd. Ketlin is de expert op mixed media gebied! Zij is de ekster die verschillende materialen verzamelt en verwerkt in haar creaties.

Joke Bosma exposeert een viertal grote doeken. Dat is echt haar ding. Joke is begonnen met schilderen toen ze met pensioen ging. Zo kwam ze bij Atelier Kunstig ART terecht. Tot haar genoegen werd het steeds leuker om te doen en soms kwam er iets tevoorschijn waar zij zelf verbaasd over was.
“Als ik even vastliep was Sylvia daar om me met een kleine aanwijzing weer verder te helpen, heerlijk ontspannend om samen met andere cursisten zo bezig te zijn” zegt Joke.

Annie van Stam-Kroot heeft een paar jaar geleden met een aantal vriendinnen een schilderworkshop  van een dag gedaan. Daarna nog eens en toen is zij serieus les gaan nemen, wat ze nog steeds met veel enthousiasme doet. “Ik werk voornamelijk met acrylverf en met kwasten, spatels, rollers e.d. Het is elke keer weer spannend wat er op het witte doek ontstaat.” zegt Annie.

Diana Bogert doet mee met een groot doek. “Al zo lang ik mij kan herinneren schilder, kleur en teken ik. Waarom wist ik niet, het was gewoon iets wat ik deed en leuk vond. Tijdens een kennismakingsworkshop intuïtief schilderen bij Sylvia had ik een Eureka moment.. Zoals andere mensen elke dag mediteren, yoga doen of gaan hardlopen, maakt schilderen mij blij, creatief, ordent mijn gedachten en werkt stressverlagend. Het resultaat is ondergeschikt aan het proces.” Zegt Diana

Uiteraard is er werk en ook nieuwe schilderijen van Sylvia te Braake. De oprichtster van Kunstig ART’s Community. “Heerlijk dat er steeds andere kunstenaars komen exposeren. Zowel de professional als de amateur. Mooi dat dit anno 2020 kan hier in IJsselstein. We zien elk weekend hoe mensen genieten om even kunst te komen snuiven. Ze worden vrolijk van de kleuren en genieten van al onze creatieve uitlatingen. Al meerdere schilderijen en kunstwerken hebben een nieuw huis! Wij doen ook aan kunstuitleen. Zo is het laagdrempelig om mooie kunst in huis of bedrijf te halen. Het is algemeen bekend hoe goed dit is voor de werksfeer en zeker voor je woning.” Sylvia blijft enthousiast over de meerwaarde van kunst in huis en in bedrijven. Met de pop-up galerie brengt de kunst ook een meerwaarde voor de stad IJsselstein.

Wandel gerust binnen op  vrijdag tussen 12 en 19.30 uur en op zaterdag tussen 12 en 16.30 uur.

Agenda:

14 februari: start nieuwe expositie met Ketlin van Esschoten, Joke Bosma, Annie van Stam-Kroot, Diana Bogert en Sylvia te Braake.
29 februari: middag workshop intuïtief schilderen gegeven door Sylvia te Braake.
12 maart: KnowVision Mindset Trainen. Elke tweede donderdagavond van de maand is er een Mindset training in Kunstig ART’s Community. Hoe train je een gezond mindset? Hoe ruim je de oude zooi op wat jou niet meer dient? Lees hier meer over wat deze training jou kan brengen.
13 maart: nieuwe expositie met Marinus de Wit uit Zaandam.
21 maart: middag workshop intuïtief schilderen gegeven door Sylvia te Braake.
18 april: middag workshop intuïtief schilderen gegeven door Sylvia te Braake.