Teambuilding

 

Sinds 2004 biedt Atelier Kunstig Art workshops voor het bedrijfsleven aan.

We hebben diverse pakketten die aansluiten bij verschillende doelstellingen van het bedrijf. De ene keer wil een bedrijf een uitje met het personeel en een andere keer dat er gewerkt wordt aan de communicatie binnen een team of het bedrijf. Uiteindelijk is een groot deel van het succes van een bedrijf terug te koppelen naar de manier waarop men met elkaar communiceert en de mindset.

Teambuilding niveau 1

Hier is de doelstelling vooral om een plezierige middag te hebben met elkaar. Lachen, ontspannen en creatief bezig zijn is een weldaad voor de mens. Dan is het fijn dat iedereen een eigen schilderij maakt en ontdekt hoe zijn/haar eigen creativiteit stroomt tijdens het intuïtief schilderen.

De intuïtieve schildermethode die bij Atelier Kunstig Art wordt gebruikt zorgt ervoor dat iedereen kan schilderen. Er is geen teken- en of schilderervaring nodig.

Iedereen gaat naar huis met een eigen schilderij. Bij sommige bedrijven worden ze op het bedrijf zelf opgehangen om de kantoorruimtes op te vrolijken!

Ervaring leert dat op deze teamuitjes erg veel gelachen wordt.

Teambuilding niveau 2

Hier is de doelstelling plezier hebben EN dat er ook gewerkt wordt aan de samenwerking met elkaar. Dit is een ware ontdekkingsreis inclusief een stuk persoonlijke ontwikkeling.

Hier begint iedereen met een eigen schilderij en na een tijdje wordt het schilderij doorgegeven aan een ander. Dan gaat iedereen verder met dat nieuwe schilderij en laat zich inspireren door wat er nu op het doek is. Uitgangspunt en ook belangrijk is om een stuk van het originele werk van de voorgaande persoon erop te laten staan.

Dit betekent keuzes maken. Respect hebben voor je collega’s.  Eigen inbreng hebben. Grenzen stellen. Creatieve oplossingen ontdekken. Out of the box denken. Stoppen met denken “wat zal de ander hier nu van vinden?”.

Het kan zelfs nog een stap verder: dan wordt het schilderij nog een keer doorgegeven. Voor de één is dit humor voor de ander, vooral de control freak, een leerzame proces. Het is maar een schilderij en niet het einde van de wereld en dit is een prachtige oefening in loslaten.

Hier heeft iedereen aan het eind van de sessie een eigen schilderij om of mee naar huis te nemen of op kantoor op te hangen.

Communicatietraining

Dit is een training op een geheel ander level. Hier gaat de hele groep op één doek werken afhankelijk van het aantal mensen, bij grote groepen eventueel op meerdere doeken.

Iedereen schildert zijn/haar eigen stuk op het doek. Dan wordt in overleg met elkaar gekeken hoe er verbinding gemaakt kan worden. Hoe krijg je een balans? Wat is er nodig om er één geheel van te maken zonder afbreuk te doen aan de inbreng van de anderen?

Het klinkt misschien eenvoudig en op zich is dat het ook, alleen nu “moet” er wel duidelijk en helder gecommuniceerd worden. De praktijk wijst uit dat hier nu precies de crux zit.

Bijvoorbeeld, iemand zegt heel simpel “ja het groen daar moet omhoog en verbonden worden met het geel aan de linkerkant” dan is dat misschien helder bij die persoon zelf in het hoofd en een ander heeft wellicht geen idee waar die het over heeft. Nu “moet” er echt samengewerkt worden. Vaak zal de persoon die het heel helder ziet het ook zelf moeten gaan doen, want een ander heeft geen benul waar die het over heeft. Zo komen mensen vaak tot de ontdekking dat ze heel goed zijn op bijvoorbeeld hun eigen vakgebied en niet in staat zijn een vertaalslag te maken naar wat ze van een andere afdeling of persoon nodig hebben.

Het schilderen heeft veel parallellen met het leven en deze methode van communicatie geeft een extra dimensie omdat het letterlijk zichtbaar is. Bijvoorbeeld iemand die veel ruimte inneemt, zal dat ook doen op het doek!

Respect hebben voor elkaars stuk. Grenzenstellen en grenzen bewaken. Overleg hebben. Ideeën helder maken. Soms volledig controle loslaten. De wereld vanuit een geheel ander perspectief zien.

Dit is een hele bijzondere trainingsvorm waar menig bedrijf versteld van het resultaat staat. Dat je in zo’n korte tijd zoveel kunt leren, juist omdat alles letterlijk helder wordt, een doek kan niet liegen. Het doek staat er in zijn volle glorie en zorgt ervoor dat wat er nu gaande is bespreekbaar gemaakt wordt.

Hier zie je dat de kwast machtiger is dan een pen!

De doelstelling is samenwerken en vertrouwen hebben in elkaar om een schilderij te maken waar iedereen trots op kan zijn. Het cadeau is dat er straks als aandenken een uniek schilderij in het bedrijf hangt.

Het vertrouwen hebben, is de lijm binnen het team, het lukt altijd.

tip: een beschilderde wijnkist voor die bijzondere klanten.

Conclusie

De teambuilding en communicatie training zorgen voor meer verbinding met elkaar en in combinatie met een bewustwording over hoe de communicatie is onderling en de mindset zijn dit een paar van de belangrijkste winstpunten voor jouw bedrijf wat je uit een teambuilding sessie kunt halen.

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is om actief creatief bezig te zijn. Hoe meer creativiteit wordt aangewakkerd in een mens hoe meer dit ook aanwezig zal zijn in het denken. Zij kunnen makkelijker “out of the box” denken. Hierdoor komen creatieve mensen vaak sneller tot nog betere oplossingen.
Wil je meer weten over de theorie achter actieve creativiteit, kijk dan bij de uitleg op “wat is intuïtief schilderen”.

Uiteraard is het ook mogelijk om gewoon een dagdeel creatief bezig te zijn in een gezellige omgeving en samen schilderijen te maken als decoratie voor de werkplek of het gebouw.

De communicatietraining is ook geschikt om op een locatie, bijvoorbeeld in jouw bedrijf, gegeven te worden. Denk er wel aan dat de ruimte geschikt is in verband met verfspetters.

Om de creativiteit verder te stimuleren is het ook mogelijk om de teambuilding, in bijvoorbeeld, het prachtige IJsselstein te houden en dan van lunch of diner te genieten bij één van de restaurants.

Creatief denkend en -handelend personeel is erg fijn. Atelier Kunstig Art biedt ook actieve creativiteit om je personeel te stimuleren om creatief bezig te zijn en hun ontspanning te nemen.

Met één telefoontje kunnen wij afspraken maken welke investering je wilt gaan maken in je personeel. De investeringskosten voor een teambuilding zijn vanaf
€ 298,- voor 6 personen en daarna € 41,80 per persoon ex btw.

Geen zin om zelf te schilderen?
En  wel zin in mooie kunst op kantoor?
De schilderijen van Sylvia zelf zijn ook te koop en te huur!
Neem contact op met Sylvia om ze in het atelier te komen bekijken.

 

3 Responses to Teambuilding

 1. René says:

  “ Wij als personeelsleden van GUEST houden ons dagelijks bezig met het helpen ontwikkelen van gastvrijheid in andere organisaties. Maar nu wilden wij ook aan de slag met het verbeteren van de communicatie binnen ons eigen team. Dit liep nog wel eens vast.
  Wat zijn je kwaliteiten, wat is de rol van iemand in het bedrijf, hoe neemt iemand zijn plek in? Op deze vragen hoopten we een antwoord te vinden in een workshop van Kunstig Art verzorgd door Sylvia te Braake.

  We werden zeer gastvrij ontvangen en hebben ons welkom gevoeld vanaf het moment dat we binnenkwamen. Sylvia had oprechte interesse in wat wij als organisatie deden en wie welke functie had. Nadat zij ons verteld had wat de bedoeling was, gingen we aan de slag. Eerst werkten we aan een kleine opdracht in subgroepen, om te wennen aan het schilderen op het doek. Daarna werkten we met elkaar aan 1 schilderij. Met 12 mensen aan 1 doek werken, vroeg heel wat aanpassingen van iedereen. De rollen werden zo duidelijk neergezet, wie doet nou wat, welk gedrag van de één roept een reactie op bij de ander, welke ruimte neemt iemand in op het doek etc.

  Door de scherpe en analytische blik van Sylvia, kon zij ons na afloop van de workshop feedback geven op wat ze zag gebeuren in houding en gedrag bij iedereen. Dit heeft ze op een coachende manier op ons overgebracht en ze heeft ons aan het denken gezet. De meesten van ons waren zich niet bewust van het feit dat hun gedrag een bepaald effect had op andere mensen. We hebben na de workshop besloten om er in de dagen daarna nog aandacht aan te geven. We hebben met elkaar gesproken over wat er naar boven was gekomen bij iedereen tijdens de workshop en wat we met deze gevoelens wilden doen. We zijn er een stuk sterker door geworden en het respect voor elkaar is gegroeid.
  Het was ontzettend leuk, boeiend en vooral leerzaam. Sylvia heeft daar een groot aandeel in gehad door haar enthousiaste manier van lesgeven en coachen. Wij zijn haar dankbaar voor deze bijzondere ervaring en de lering die we hieruit getrokken hebben. Het schilderij kreeg een mooie plek op ons kantoor.”

 2. Catheleyne says:

  Samen vrij maakt kunst

  ‘Haal die plannen maar uit je hoofd’, zegt Sylvia met een glimlach. Ik was van plan iets-met-een-boom te maken. Maar wij gingen met ons bedrijfje intuïtief schilderen en dat betekent dus: niks plannen. Sylvia leidt ons door het proces. Een overvloed aan kleuren, een aantal simpele technieken en een groot leeg doek; zo begint het avontuur. ‘Kies maar drie kleuren die je aanspreken. Probeer niets te beredeneren en doe wat in je opkomt’, dat is de eerste instructie.

  En dat is toch lekker… Gewoon vrij en zonder doel je kwast volgen. Eerst ieder op een eigen plekje op het doek en later maak je daar dus een groot meesterwerk van. Natuurlijk leer je onderweg ook iets over jezelf. Ieder heeft zo zijn eigen blokkade. Bekende valkuilen? Het moet ergens op lijken. Ik moet nu stoppen anders verpest ik het. Mijn stukje moet kloppen met die van de buurvrouw. Sylvia ziet dat allemaal gebeuren en krijgt ons rustig weer in beweging.

  Na een korte bespreking worden de individuele eilandjes verbonden. Een wonderlijk proces waarbij een enkele streek het verschil kan maken. Het lijkt wel tovenarij hoe er uiteindelijk uit al die verschillende eilanden eenheid ontstaat. Alsof het wel van tevoren is bedacht. Alsof een kunstenares aan het werk is geweest. Maar zo is het niet. Wij hebben het echt helemaal zelf gemaakt. Nu hangt hij in onze kantine. Echte vrije kunst samen gemaakt.

  Bedrijfsuitje, februari 2018, Psychologen Praktijk IJsselstein (PPIJ).

  • Hi Catheleyne,

   Bedankt voor je mooie reactie. Het was inderdaad een geslaagde middag en jullie hebben hard gewerkt. Dat is ook te zien aan het resultaat en daar mogen jullie inderdaad trots op zijn. De verbinding is nog sterker geworden tussen jullie en prachtig dat jullie elkaars verschillen benutten.

   Tot een volgende keer.
   Warme groeten aan allen,
   Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *