10 jaar na dato

Mijn droom kwam uit! In september 2004 ging de deur van mijn eerste atelier open. Atelier Kunstig Art was geboren. Dat was zo spannend.

Kon ik overbrengen wat ik had geleerd en ervaren? Al gauw verhuisde ik naar een andere ruimte. Groter, lichter en meer opslagruimte. Wat waren we allemaal blij.

Elke 10 weken een expositie met alle deelnemers

5 groepen enthousiastelingen die bijna altijd waren volgeboekt. De deelnemers, de gesprekken en vooral de humor maakte Atelier Kunstig Art tot een heerlijke plek om te vertoeven. Ik had mijn eigen methode gecreëerd maar….

22 juni 2013 was de fatale dag

Dat is nu 10 jaar geleden. Op die dag stond mijn atelier in brand. Het was de genadeklap na een periode van ziekte. De periode die volgde was een uitdaging. Van elk schilderij moest ik de foto opzoeken en noteren voor de verzekering. 200 schilderijen! Allemaal met hun eigen emotionele verhaal.

Dat doet iets met je systeem, kan ik je vertellen. Elk schilderij en tekening was uit mezelf geboren en uiteraard raakte het ene schilderij mij dieper dan het ander. Ze waren allemaal even uniek en persoonlijk.

Het leven gaat voor de rest van de wereld door

Na die brand was het voor mij anders. Hoewel? Gelukkig kon ik vrij snel weer verder. Mijn plek om te schilderen was weg. Maar een van mijn klanten bood mij haar logeerkamer aan als tijdelijk persoonlijk atelier. Ons kent ons. Zo lief.

Ze wist dat ik mijn ei kwijt moest in een schilderij. Zo gaat dat met ons creatievelingen. Wat was ik misselijk na de eerste keer schilderen. Ik verwerk duidelijk mijn emoties op doek.
Het kon niet anders dan dat het een rood en oranje, vurig, geheel was geworden!

Uit het dal atelier Kunstig Art

Uit het dal© Sylvia te Braake

de Tao atelier kunstig Art

De Tao© Sylvia te Braake

tree voor tree kom je verder

Het zijn die stappen hé!

Present atelier kunstig art

Present© Sylvia te Braake

Een nieuw atelier vinden was wel een klus

Na ruim een jaar kon ik eindelijk weer workshops geven. Wat voelde ik mij weer als een vis in het water. Workshops geven is nu eenmaal mijn passie en missie. Brainstormen met deelnemers wat zich ontwikkelt op hun doek. Wat doet het met je? Wat vind je mooi, enzovoorts?

Elk schilderij is een uniek stuk van de maker zelf, geboren uit het eigen onderbewustzijn. Alleen die persoon weet waar het voor staat en wat er gaande is. Dat zijn zulke boeiende processen en iedere keer krijg ik er een kick van wat er samenkomt op het doek. Dat ik de eer mag hebben om iemand te begeleiden naar een triomfantelijke voltooiing van een momentopname in iemands leven…..!

Parallel tussen het leven en schilderen

Wat ons onderbewustzijn naar boven laat komen tijdens het schilderen, blijf ik een prachtig proces vinden. Als kunstenaar heb ik uren geschilderd en diverse processen meegemaakt op het doek. Voor mij is het schilderen een soort parallel van het leven. Mensen roepen vaak “maar hoe moet het dan verder met mijn doek?”

Het is een kwestie van blind vertrouwen hebben in het schilderproces. Net als in het leven, komt het allemaal naar je toe.
In het leven moeten we ook steeds nieuwe stappen zetten. Zonder te weten waar we soms precies naartoe gaan. De ene voet voor de ander zetten om de trap op te gaan.
Tree voor tree klimmen we omhoog zonder het einde van de trap te zien. Als je stap 1, 2, 3, 4 en 5 hebt genomen weet je pas wat stap 6 met zich meebrengt.

We zijn soms zo ongeduldig

Het is belangrijk om rust en vertrouwen te hebben tot je bij de bestemming bent aangeland met als doel voldoening en blijdschap.

Dit vertrouwen krijgen in je eigen levensproces wordt versterkt door het schilderen. Je leert te vertrouwen op je intuïtie. Je eigen GPS goed leren afstellen op wat je ziel, je hart, je onderbewustzijn jou wil laten meemaken! Ook zo’n mooie uitspraak: volg je hart want die klopt altijd! Voor mij is intuïtief schilderen mijn redding geweest om helemaal bij mijn eigen kern te komen en mezelf beter te leren kennen.

De diepte in gaan, heeft mij zoveel gebracht in mijn leven

Net als een ui blijf ik laag voor laag afpellen om bij de kern van een probleem of situatie te komen. De beste kunstenaars – bijvoorbeeld van Gogh – en zoals Adele en Ed Sheeran, singer/song writers hebben hun mooiste werk gecreëerd vanuit hun diepste emoties. Dat snap ik ook echt als kunstenaar.

Wij maken allemaal dingen mee in ons leven. Soms heftig, soms luchtig. En die heftige emoties komen vast te zitten in ons lijf als wij er niets mee doen. Wij hebben allemaal een uitlaatklep nodig en voor mij is dat schilderen. Wat ik voel, waar ik in geloof, wat ik kwijt moet. Het vindt zijn weg haast vanzelf naar mijn doek. Ik kan ook niet stoppen. Het rolt er letterlijk uit op. Ik voel het! Soms zie ik in een schim welke lijnen er ontstaan. Het schilderij ontstaat vanuit het creatieve proces en dat zijn ook de mooiste schilderijen van mij. Mijn proces-schilderijen. Daar geniet ik enorm van.

Je kunt echt overal schilderen!

In de afgelopen 10 jaar heb ik heel wat emoties verwerkt op mijn doeken. Dit heeft mij laten groeien in mijn werk. Na iedere heftige periode, die maken we uiteraard allemaal wel eens mee, kwamen er  een andere soort serie schilderijen of tekeningen tevoorschijn. Bijzonder hoe dat werkt. Soms een totale verrassing, zoals mijn “serie met de rode ballen”.

Toen mijn lichaam totaal niet met mij meewerkte moest ik ter observatie naar het ziekenhuis. Terwijl ik daar lag, zag ik op een raam steeds verschillende vormen en lijnen ontstaan. Ja, je bent kunstenaar of niet. In gedachte was ik aan het schilderen op dat raam. Geweldig was het. Het duurde wel een tijdje voor ik doorhad dat de kleuren en vormen die ik zag, een weerspiegeling waren van de omgeving. Gevolg: “de serie met de rode ballen.”

De ontwikkeling gaat door

Als je eenmaal een creatieve geest hebt ontwikkeld, zit je eraan vast. Het staat altijd aan! Daarom kon ik “schilderen” op het raam. Niet dat ik onthouden heb welke “schilderijen” daar waren ontstaan, maar ik ben daarna die mooie serie gaan maken met lijnen waar het perspectief wel of niet van klopte.

Het was heerlijk om tegen de regels in te werken. Gewoon helemaal mijn ding doen waar ik zo gelukkig en blij van word. Continue kwamen er nieuwe schilderijen uit mijn penseel rollen. Ik was een gelukkig mens met mijn rode ballen en mijn eigen unieke serie.

Feng Shui Art

Zo heb ik ook een serie schilderijen gemaakt voor Feng Shui master Mary-Rose Kolkman. Ook nu werk ik aan een nieuwe serie, waarbij de schilderijen op de persoonlijk behoefte van de elementen gemaakt kunnen worden. Zowel ik als Mary-Rose blijven nieuwe mogelijkheden zien. Ik hou van die Feng Shui uitdagingen!

Hoe meer je schildert hoe meer mogelijkheden je ziet. Ik ben een verzamelaar geworden van ditjes en datjes die bij een ander misschien in de vuilnisbak zou belanden! Dit kan vaak allemaal als een drie dimensionale toevoeging gebruikt worden op een schilderij. Mogelijkheden genoeg dus.

Wijnkist op maat

Zo kwam ik een wijnkist tegen en ben die ik gaan beschilderen. Dat was het begin van een internationale carrière met wijnkisten!

Klanten vanuit verschillende windrichtingen kwamen met informatie over hun klanten, vrienden of familie en die informatie vormde zich om in gepersonaliseerde afbeeldingen op de wijnkisten.

Iedere door mij geschilderde wijnkist is uniek en heeft allemaal verschillende taferelen op elke kant van de wijnkist. Groot succes!

Doorgang atelier kunstig art

Verkocht uit “serie rode ballen”

Feng Shui 3 flames

Feng Shui master Mary-Rose K

wijnkist op maat geschilderd Mauritshuis

Wijnkist voor oud-directeur Mauritshuis

Expositie Sylvia te Braake in ’t Fulco Theater

tekening 28 Atelier kunstig Art
Schilderen in Hilton atelier kunstig art

Expositie in Hilton Hotel Paris

Hoe help je anderen?

Inmiddels zit ik in het atelier waar ik nu de workshops geef – Hitteschild in IJsselstein. Hier kunnen de deelnemers via intuïtief schilderen hun eigen proces volgen en hun persoonlijke ontwikkelingsreis bijsturen.

Toen kwam corona en de wereld stond op zijn kop

De eerste lockdown maakte mij heel verdrietig. Het idee dat mensen dag en nacht bij elkaar opgesloten zaten, terwijl ze liever naar school of hun werk wilden gaan, raakte mij.
Maar ook de mensen die vast zaten in situaties van huiselijk geweld. Ik moest ook denken aan de stichting “5 speciale minuten” die aandacht vraagt voor kinderen in benarde situaties. Hier komen zoveel beschadigde mensen uit. Dat is niet goed. Wat een ellende, dacht ik.

Wat kan ik voor deze mensen betekenen?

Terwijl ik hier over nadacht, kwam ik de opleiding voor Tekentaal Specialist tegen. Via deze methode kunnen cliënten met een uitdaging samen met de Tekentaal Specialist een tekening maken. Tijdens het proces wordt deze bekeken en besproken.
Aan de hand van vragen wordt er uitgeplozen hoe het proces van de client zich ontvouwt. Hier gaat het er niet over hóe je tekent maar wát je hebt getekend en het mooie is dat het ook online kan.

Het is wonderlijk hoeveel wijsheid er in ons zit

In de laatste maanden ben ik mijn focus gaan leggen op het tekenen. Vraag is; is er een nieuwe periode aangebroken of is er een afgesloten in mijn leven? Geen idee! Totaal onbelangrijk. In ieder geval kwam er een nieuwe stijl naar boven. Een nieuwe ontdekkingsreis. Kleurpotloden en papier kwamen op de voorgrond.

Vrije geest, echt voelen

Wat is het toch heerlijk om de vrijheid te voelen om steeds weer op ontdekkingsreis te mogen gaan! Ik voel mij dan altijd een rijk mens! Mijn ziel, mijn hart, mijn onderbewustzijn en wie weet wat nog allemaal meer, neemt het van mij over. Het is magisch! Het laat mij spelen en ontdekken. Ik ben dan zo vrij als een vogel. Geen belemmeringen. Niet denken. Alleen voelen. Zo magisch!

Wat ik ook doe, het is goed. Het is het proces om in proces te blijven. De kleuren en de vormen doen iets met mijn systeem. Ik kan het niet verklaren. Ik voel het. Ik voel mij dan steeds lichter worden alsof ik oude ellende los laat.

Kleuren hebben een enorme invloed op mij, ze maken mij vrolijker en trotser. Vroeger durfde ik dat niet te voelen, laat staan te zeggen. Dat is voorbij. Waarom zouden we niet trots op onszelf mogen zijn? Op wie we zijn en wat we doen? Ieder mens gun ik het dit geweldige proces te mogen (kunnen) ervaren.

En dan…..exposeren in buitenlandse Hilton hotels

In september 2022 hing ik mijn “serie rode ballen schilderijen” op in het Fulco Theater in IJsselstein. Ik stond verbluft te kijken. Ineens voelde ik mij zo supertrots op mezelf.

Ooit zei een galeriehouder dat mijn werk alleen geschikt is voor de familiekring en dat het niets voorstelde. Stel dat ik hem had geloofd? Dan was ik misschien gestopt met schilderen.
Deze prachtig serie en al die anderen die ik gemaakt heb, had ik nooit tentoon kunnen stellen dus had ik ook nooit in het Hilton kunnen exposeren.

Misschien zat er iets van jaloezie in zijn uitspraak??? We zullen dat nooit weten. Maar deze ervaringen hebben mij een sereen gevoel van trotsheid gegeven. Ik ben blij dat ik zijn woorden juist als katalysator hebt gebruikt om de wereld te laten zien dat dit mogelijk is zonder (kunst)academische opleiding.

Where there is a will, there is a way.

Zeg nooit tegen mij dat ik iets niet kan. Dan zal ik alles doen wat ik kan om het toch voor elkaar te krijgen, zelfs mijn comfort zone verlaten.

diploma TekenTaal specialist
een-op-een sessies atelier kunstig art
Tekening 19

Tekening 19© Sylvia te Braake

Interview met Sylvia te Braake

De opleiding begint

Tijdens de corona periode startte ik dus de opleiding Tekentaal Specialist. Vanuit mijn hart en ziel wist ik dat ik dit echt moest doen. Mijn docent en ik zaten zo op één lijn. Dat was ik nog nooit eerder tegengekomen. Zij werkte vanuit hetzelfde principe als ik, waarbij alleen de maker weet wat er bedoeld is. Geel bijvoorbeeld kan wel voor pissig of zonnig staan, maar als het voor de maker zou staan voor iets heel anders dan is dat ook prima. Wij hebben allemaal onze eigen connectie met de gekozen kleuren.

Ik heb genoten van mijn opleiding

Ik wilde het sowieso doen om als mens verder te ontwikkelen. Ik had nog oude restjes onrust in mij dat eruit mochten. Ik had een lijf dat nog zwak was en ik wilde weer in mijn kracht komen. Dat gebeurde ook en het heeft mij zelfs geholpen om zo in rust en vertrouwen de volgende stappen te kunnen nemen.
Weet je nog, tree voor tree klimmen we omhoog en dan blijkt dat het levensproces iets anders had bedacht dan ikzelf. Door de combinatie van mijn opleiding,  doorzettingsvermogen en mijn blind vertrouwen in het leven, kon ik de volgende stappen nemen. Ik geniet nu weer volop van het leven!

Passie en missie

Tegelijkertijd heb ik veel mensen kunnen begeleiden met de uitdagingen in hun leven. Tijdens mijn eigen proces werd mijn missie duidelijker.

  • Zelf schilderijen maken waar anderen van kunnen genieten.

  • Via intuïtief schilderen beter in contact met mezelf, ziel en hart blijven.

  • Het gevoel van overgave, trots en gelukkig voelen aan anderen overbrengen.

  • Mensen helpen om in contact te komen met hun eigen hart, ziel en gevoel.

  • Klanten begeleiden om de uitdagingen in hun leven aan te gaan en op te lossen.

  • Humor, gezelligheid en sociale verbindingen maken.

  • Mensen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.

  • Ruimte maken om te experimenteren op onbewandelde creatieve paden.

  • Genieten van de creatieve processen bij anderen!

Schilderen en tekenen maakt je gezonder

Ik heb inmiddels zoveel resultaten gelezen over studies van de kracht van schilderen en tekenen en wat het doet voor het brein. Het is gezondheid bevorderend om zowel met je rechter- als linkerhersenhelft te werken. Elke week schilderen kan een luxe zijn of dat broodnodige rustpunt in de week. Ontspanning en je hersenen trainen is heel belangrijk. Plezier van het kleuren met verf en potloden. De gesprekken met elkaar. De creatieve ontdekkingsreizen die er gemaakt worden. De trotse blikken van “kijk wat ik gemaakt heb!!” en dan die brede grijns op iemands gezicht. Dat is waarom ik les geef.

Sylvia te Braake als Paint and Pencil Artist

Een zeer gelukkige, trotse en krachtige vrouw die zo gegroeid is dat ze het ontzettend verlegen, Engelstalige meisje achter zich heeft gelaten.

Ik ben kunstenaar – paint and pencil artist dus.
Ik geniet van mijn eigen processen als ik aan het werk ben. Ik ben trots op mijn eigen schilderijen en tekeningen.
Ik geniet van het doorgeven van mijn kennis aan anderen tijdens de workshops en teambuildingen.
En ik ben dankbaar wanneer iemand het vertrouwen in mij schenkt in een een-op-een sessie.
Zo blij als ik iemand zie groeien van klacht naar kracht.

Dit is dus wie Sylvia te Braake, paint and pencil artist is.


Heb je nog nooit geschilderd?

Kom gerust een proefworkshop doen en ervaar het proces van intuïtief schilderen. Kom schilderen, kom ontplooien. Ik sta graag naast je om jou te begeleiden.

Kom je schilderen dan krijg je de persoonlijke ontwikkeling er gratis bij met een flinke dot humor!
Zonder humor wordt het leven zo saai.
Lachen maakt het leven minder zwaar, lichter en avontuurlijke.

En als je mij kent dan weet je vast wat ik bedoel.

The wisdom of painting and drawing – de wijsheid van schilderen en tekenen.


H-ART-elijke groeten,

Sylvia te Braake
Paint and Pencil Artist.
The wisdom of painting and drawing.