Op het moment dat mensen ontdekken dat ze te veel in hun hoofd zitten en steeds meer last krijgen van bijvoorbeeld, stress – spanningshoofdpijn/ gespannen schouder/, keelklachten/ buikkrampen/ slecht slapen/ vermoeidheid/burn-out. Deze klachten dwingen mensen vaak om zichzelf serieus te nemen en op zoek te gaan naar oplossingen.

Energetisch gewerkt met waskrijt en ecoline. Laat het maar gebeuren en kijken wat eruit komt.

Vind ik het leven wel leuk?

Zo tussen de 28 en 35 jaar beginnen mensen vaker meer bezig te zijn met hun persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Bij afscheid en verlies in het leven dringen de levensvragen zich op. Waarom zijn we hier? Waar ga ik naar toe na mijn dood? Wat doet het er allemaal toe? Er wordt naar antwoorden en zingeving gezocht. Het is de tijd dat mensen meer open staan voor een holistische denkwijze, soms nadat ze al jaren rond hebben gelopen met klachten die op geen enkele manier verklaarbaar zijn. Waar ook de reguliere zorg na veelvuldig medisch onderzoek geen antwoord heeft gevonden voor de symptomen.

Onderbewustzijn

Wij hebben van jongs af aan niet geleerd om te dealen met onze emoties. Hoe gaan we om met verlies van een dierbare? Verlies van een baan? Wij hebben niet geleerd hoe wij die emoties mogen en kunnen uiten. Nu weten we inmiddels dat alleen maar praten over heftige situaties of trauma’s niet altijd de verborgen emoties oplost. Dan moeten we contact maken met ons lijf en ons onderbewustzijn.

Dit bereiken we het snelst door te schakelen naar onze rechterhersenhelft waar emoties en creativiteit gehuisvestigd zijn. Dat doen we door te tekenen en te schilderen. Dit is de grote bron van zelfzorg. Door regelmatig te schilderen en te tekenen, vooral intuïtief of energetisch zoals sommige mensen het noemen, kom je vanzelf achter wat je gevoelens je willen laten weten. Bij sommige oefeningen komen ook de emoties los en dat is echt heel belangrijk en heel goed. Ik weet dat mensen zich daar soms voor schamen. Dat zorgt wederom voor een nieuwe blokkade. Laat het gaan. Jij wilt verder komen in je leven en dan zullen die oude emoties er voor jouw eigen welzijn uit moeten. Je doet het voor jezelf. Alleen dan kan er iets veranderen in jouw leven.

Deze is gemaakt met oliepastel. Laat de emoties vloeien en voel wat het met je doet.

Steek je kop niet langer in het zand

Door therapeutisch te tekenen ga je nog concreter aan de slag met je problemen. Het is zo’n bijzondere reis die je onderbewustzijn met jou maakt. Je wilt immers de oorzaak van je problemen ontdekken. Dat kan zijn dat er vroeger iets hatelijks is gezegd tegen je, of je mocht iets niet, of je hebt iets heftigs meegemaakt maar verdrongen. Misschien je kop in het zand gestoken dat het thuis niet zo veilig en fijn was. Er kunnen zoveel verschillende oorzaken zijn. Een tekening of schilderij liegt niet. “Oh dat heb ik verkeerd getekend” hoor ik wel eens. Nee, dat is je onderbewustzijn dat jou iets wil vertellen.

Therapeutisch tekenen kan heel snel werken. Het kan zijn dat je vroeger gewoon niet de kans kreeg om te dealen met heftige emoties. Nu heb je daar misschien veel last van en dat heb je niet in de gaten. “Dat was zo lang geleden daar kan ik geen last meer van hebben!” Mis! Wat nooit is opgelost blijft als emotie vastzitten in je lijf en kan jou ziek maken.

Zelfzorg
Wil je gezond oud worden dan is het heel belangrijk om je bagage op te ruimen. Dat is een (wetenschappelijk) feit. Het zal je levensvreugde verhogen zodra die oude last en emoties weg zijn. Zelfzorg zou altijd je hoogste prioriteit moeten zijn om jouw welzijn op de eerste plaats te zetten. Denk aan de instructies in het vliegtuig dat je zelf altijd eerst het zuurstofmasker om moet doen en dan pas je kinderen helpen. Het maakt niet uit hoe oud je kinderen zijn. Ze willen gewoon gezonde ouders hebben!

Spelen met een lijn en dan ontstond er een letter. Daar met de naam en de kwaliteiten van die persoon bezig zijn. Werkt heel helend.

Kom nu in actie als je een probleem hebt

Op dit moment zijn er veel mensen die niet lekker in hun vel zitten. Corona en de lockdowns hebben een negatief effect gehad op het welzijn van heel veel mensen. Wij zijn kuddedieren en horen niet op eilandjes te wonen. In gezelschap schilderen, bijvoorbeeld, doet een mens goed. Je creatief uiten en onder de mensen zijn is goed voor je welzijn.

Heb je last van deze periode of andere problemen en kom je niet verder door de traditionele hulpverlening kom eens kijken of therapeutisch tekenen jou wel verder kan helpen. Kijk voor meer informatie bij “een-op-een sessies”. Je hebt geen enkele teken- of schilderervaring nodig. We zijn dan niet bezig om kunst te maken. We werken met verschillende materialen. Het is een mooie ontdekkingsreis die je enorm zal verrassen.

Persoonlijk heeft schilderen en tekenen mij ontzettend goed geholpen om veel ellende van vroeger op te lossen. Er wordt mij steeds meer helder, oude patronen worden zichtbaar en kan ik loslaten. Mij heeft het ontzettend veel opgeleverd. Ik voel mij steeds gelukkiger en blijer worden. Het vertrouwen hebben in het leven is een prachtig gevoel om te hebben. Mijn levensvreugde is nu heel hoog!

Met h-ART-elijke groeten,
Sylvia

PS. Uiteraard is mee doen met de wekelijkse “Date met je ezel!” zeker goed voor je welzijn en kan al flink veel voor je doen. Kom het eens ervaren. Een proefworkshop is altijd mogelijk.