Nieuws

Wat is er nieuw of veranderd bij Atelier Kunstig ART?
Zijn er bijzondere evenementen? Exposities waar jij naar toe kan gaan om ons werk te zien?
En nog meer interessants.

17 december 2023

De klus is geklaard! De sleutel is ingeleverd en alles dat weg moest uit het atelier, is weg. Ivonne van der Wal kan nu met haar Kinderateljee Eigen-wijs verder. Leuk voor de kinderen in IJsselstein en omgeving!

Het was een flinke klus de afgelopen maanden en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Zoveel spullen zijn weggegaan en een klein hoeveelheid is naar huis gegaan. Het kostte me ook wat tijd om alles thuis te organiseren. Schilderijen staan gestapeld op kasten overal in huis. Mijn werkkamer is letterlijk tot de nok gevuld!!

Ik ben blij dat ik het allemaal voor elkaar heb gekregen en ben ook iedereen enorm dankbaar voor alle hulp die ik gekregen heb. Dat was geweldig, en ik had het echt niet alleen kunnen doen. Dankjewel, dat was heel fijn.

Ik heb na het inleveren van de sleutel even de tijd genomen om goed te voelen hoe het met mij ging.

Het was nogal wat om die beslissing te nemen om mijn dierbare atelier te moeten stoppen. Op de ochtend van het inleveren van de sleutel voelde ik ineens een verdriet opkomen alsof ik naar een begrafenis ging. Dat was echt niet fijn.

Toen dacht ik ineens “ho, stop. Dit is niet goed. Het is alleen maar een ruimte waar ik uit ga, het is niet het einde van mijn passie en missie.” Ik werd gelijk kalm en rustig.

Ik herinnerde me meteen dat ik een vergelijkbaar gevoel had na de brand, hoewel dat veel intenser was omdat ik al mijn spullen had verloren. Wat ik toen besefte was dat Atelier Kunstig Art niet alleen het atelierruimte was, maar juist de deelnemers die elke week kwamen. Samen met hun kwam Atelier Kunstig Art tot leven.

Toen ik besloot om in 2004 Atelier Kunstig Art op te richten was het een giga, blinde sprong in het diepe zonder bandjes. Ik wist dat het of verzuipen werd of flink doorzwemmen en hopelijk snel leren drijven en genieten van het proces. Ik hield mij steeds voor dat het beter was om spijt te hebben dat het niet lukte dan spijt hebben dat ik het nooit had geprobeerd.

Ik wist alleen dat ik dit echt moest doen. Zonder opleidingen, zonder bedrijfskunde gedaan te hebben en al die andere marketing vakken te kennen. Ik wilde mensen eenvoudigweg leren schilderen en hen helpen leven vanuit hun intuïtie. Spelen met kleur en verf. Jezelf helemaal ontdekken wie jij bent en wat bij je past. Voor wie het van belang was, oude trauma’s en ellende verwerken en loslaten.

Ik had zoveel ontdekt in mijn eigen proces van intuïtief schilderen dat ik helemaal uit mijn schulp was gekomen en ineens wilde ik dit doen. Een oud collega van mij, die mij zelfs ooit mee had genomen naar een assertiviteitscursus, is nog altijd onder de indruk dat ik dit allemaal gedaan heb. Van dat stil en verlegen 18 jarige meisje tot een vrouw die workshops gaf en zelfs een toespraak hield voor de Commissie samenleving. Tja, alles is mogelijk in het leven als je gemotiveerd wordt vanuit je passie!

Tijdens de Opheffingsweekend is er op emotioneel vlak het een en ander bij mij gebeurt. Lieve mensen zijn gekomen om mij te bedanken dat ik hen schilderen heb geleerd maar vooral vanuit de intuïtie. Dat heeft zo hun leven veranderd. Of ik dat eigenlijk wel wist. Nee, eigenlijk niet echt. Al wist ik heus wel dat wat ik deed goed was en effect had en dat mensen blije en vrije werden. Ja, dat zag ik wel.

Dat mensen trauma’s wiste te verwerken, zag ik ook. Maar nu kwam het echt binnen. Ook door de lieve kaarten en woorden van velen, was er geen ontkomen aan, om het nu echt te beseffen.

In eens realiseerde ik mij ’s avonds dat de cirkel rond was.

Ik wilde juist mensen helpen zoals ik mezelf had geholpen. Al was het maar één persoon dacht ik altijd. Het blijken nu heel veel meer mensen te zijn.

Ik heb mijn missie gedaan. Ik heb mijn passie gevolgd en ik heb dat uitgedragen waar ik hiervoor ben gekomen. Dat was wat nu zo binnen kwam. Dat was zo’n bijzonder, indringende en prachtige inzicht wat ik zo ineens kreeg.

Hoe bijzonder dat door de opmerkingen van anderen dat de zwaarte van mijn beslissing om te moeten stoppen ineens werd 180 graden omgedraaid. Van ergens voelen dat het mij niet lukte om mijn hoofd boven water te houden sinds de corona tijdperk naar een gevoel te komen dat ik gedaan heb wat ik wilde doen. Ik heb mijn droom, mijn missie en mijn passie uitgevoerd. Ik heb mensen kunnen helpen om door te schilderen en te tekenen gelukkiger in het leven te kunnen staan. Zij weten nu hoe zij de kracht van tekenen en schilderen kunnen inzetten als zij dat nodig hebben. En ja, ik zal hier altijd zijn om je te helpen als je vastloopt!

Ik ben iedereen zo dankbaar die is komen schilderen bij mij in de afgelopen 19 jaar. Elke persoon heeft mijn leven geraakt, verrijkt en mij geholpen om een steeds betere versie van mezelf te worden. Dat is precies waar het omgaat – de kunstenaars cirkel. Een plek waar je helemaal jezelf mag zijn met anderen en op ontdekkingsreis kunt gaan. Je vrij voelen en die vrijheid ervaren. Niets moet, alles mag.

Het proces van intuïtief schilderen is één van innerlijke transformatie. Wie ben ik werkelijk? Wat wil ik echt in het leven? Waarom loop ik steeds vast? Dit soort dingen verwerken in je doek en in gesprekken met elkaar is zo waardevol. Iedereen maakt het mee op haar eigen manier en in haar eigen tempo.

Ook de humor. Want laten we eerlijk zeggen, zonder humor in het leven wordt het leven erg dramatisch. Ik ben blij dat ik soms in de meest zware periodes altijd een licht puntje heb weten te zien en ook altijd de humor. Ze zeggen: lachen is gezond, nou ik denk dat dat, met het intuïtief schilderen mijn redding is geweest, hahaha!!

Wat ben ik blij dat ik de lef had om in 2004 die giga sprong in het diepe te nemen. Ik had de afgelopen 19 jaar voor geen goud willen missen. Wat ben ik een rijk mens geworden door alle ervaringen, alle verhalen, alle liefde en warmte wat ik van iedereen heb mogen ontvangen. Wouw, wat is dit een warme bad geweest.

Door dit hele besef voelde ik mij ook vol lopen van geluk en liefde. Ik heb jaren een gevoel van leegte gehad. Waarom weet ik niet. Soms zie je niet de dingen die letterlijk onder je neus liggen. Echt heel raar. Op donderdag 30 november 2023, gebeurde er iets magisch. Ik voelde mij voldaan. Helemaal gelukkig met mezelf. Ik wist dat ik de juiste beslissing had genomen voor mezelf. Het was nu echt tijd om mezelf meer liefde en ruimte te geven. Te genieten wat ik allemaal heb gedaan in het leven. Trots te zijn dat die verlegen jonge dame uit Zimbabwe haar best heeft gedaan om zichzelf te ontplooien. Een gevoel van waardigheid bekroop mij. I am enough. Ik ben genoeg. Ik heb bereikt wat ik graag wilde zonder het in de gaten te hebben.

Ik merk nu ook dat ik moe ben van de laatste maanden van hectiek en vooral ook de emotionele rollercoaster. Het is fijn om nu geen verplichtingen te hebben en als ik geen zin heb om iets te doen, dan is dat prima. Ik mag nu gewoon leven. Niet overleven, maar echt leven. Volop genieten van het leven!

Ik sta nu sterker in mijn schoenen, vol geluk en liefde met voorlopig maar één missie. Helemaal gezond en fit worden want dat is zo belangrijk. Ik kom steeds mezelf tegen hoe slecht mijn conditie is en ik heb eigenlijk genoeg ideeën voor de komende 50 jaren!! Dus…. Echt zo belangrijk om nu goed in beweging te komen. Met elke komende verjaardag wil ik gezonde en fitter zijn dan de jaar daarvoor!

Een ding is zeker. Soms moet je gewoon een sprong in de diepte nemen zonder te weten waar je uitkomt. Het leven is ook risico’s nemen. Een schip is gebouwd voor de woelen wateren en niet om altijd in de haven te blijven. Er komt vast wat moois op mijn pad. Dat weet ik zeker. Ik ben nog niet het gevoel kwijt dat ik graag mensen help met hun eigen ontwikkeling door schilderen en tekenen. Dat blijft zo iets bijzonders en ik weet, dat dit mijn specialisme is op mijn manier!

Bedankt dat je op mijn pad bent gekomen. Wat de toekomst gaat brengen is een absolute verrassing. Via deze nieuwsbrieven zal ik je op de hoogte houden hoe het met mij gaat en wat voor nieuws er gaat komen. Voor nu neem ik heel bewust een flinke stap terug en bereid ik mij voor op mijn operatie op 5 januari. Dan neem ik en geef ik mezelf alle ruimte om te genezen en fitter te worden. Ik heb geen haast. Heerlijk.

De energie frequenties van dankbaarheid en liefde zijn heel sterk en dat zal ieder van ons helpen om in deze wereld van chaos te overleven. Ik wil je vragen om eens stil te staan waar jij allemaal dankbaar voor bent en voel je liefde voor jezelf en je naasten stromen in je gehele wezen.
Het ga je goed.
Wees lief voor jezelf.
Tot we elkaar weer zien, spreken of schrijven, ik hou van je en ik ben je dankbaar.

Veel liefs,
Sylvia

Open weekend op 2 en 3 september 2023 van 13-17 uur.

Ateliers Hitteschild aan de Satellietpad in IJsselstein zetten hun deuren op tijdens de CultiTijd van IJsselstein.
Op 2 september zal de wethouder van Kunst en cultuur een openingswoord houden om 14.30 uur.

Er is een groot expositie door het gehele gebouw: “Vaarwel Hitteschild”. Dit zal de laatste keer zijn dat wij hier kunnen exposeren omdat het pand volgende jaar wordt gesloopt.

Onze nieuwe uitdaging is om goed en betaalbare atelier ruimtes te vinden in IJsselstein. Als je iets weet, hoor ik het graag. Neem je dan contact met mij op. Dank je.

Wij hebben ook een leuke kennismakingsactie voor de workshops en uiteraard is alle informatie te verkregen erover.

Kinderateljee Eigen-wijs is ook aanwezig. Daar kunnen de kleintjes een klein schilderij maken en kun je de expositie van de kinderen zien.

Er is voldoende om naar te kijken. Zeker meer als 150 schilderijen. De schilderijen van Atelier Kunstig Art zijn ook te huur!

Graag tot 2 of 3 september.

Boek presentatie “Als littekens konden praten”
op donderdag 11 mei om 16.00 uur
in Atelier Kunstig ART.
Graag vooraf aanmelden via e-mail
info@kunstigart.nl

Over de auteur

Patricia Katuin (1977) heeft sinds het begin van haar zoektocht in de psychiatrie het idee gehad dat ze ooit iets terug wilde geven. In achttien jaar heeft ze daar als cliënt veel geleerd en ze voelt zich nu in staat daarover een boek te schrijven. Met daarin aansprekende voorbeelden over hoe het wel en niet zou moeten en met verbeterideeën.
Inmiddels is ze al jaren gelukkig getrouwd en woont ze met haar gezin in het midden van het land.

25 april 2023 overhandigde Patricia Katuin haar boek aan Sylvia:
“Als littekens konden praten”.

Patricia Katuin schildert bij Atelier Kunstig Art sinds 2020. Ik ben zo trots op haar want zij heeft zo’n heftige jeugd gehad van misbruik en daarna raakte ze beschadigd door de psychiatrische behandelingen. Haar redding was o.a. dat ze creatief bezig kon zijn. Nu hier in het atelier is het schilderen nog steeds belangrijk voor haar om zich te kunnen uiten. Dit is iets wat ik al 19 jaar roep. Intuïtief schilderen is zo’n belangrijke  vorm van jezelf uiten. Het heeft mij ook gered. Er is niets zo geduldig als een doek of een stuk papier. Wij weten het allebei dat dit zo goed is voor je welzijn en daarom steun ik Patricia met haar boek.

Dit is een verhaal dat verteld moest worden en zeker ook gehoord moet worden. 

Een project die dicht aan mijn hart ligt is “Vrouwen in hun kracht!” Patricia d’r verhaal past helemaal in dit project. Om Patricia’s boek te promoten heb ik de volgende actie bedacht. Je kunt mee doen met de eendaagse workshop van 29 april  van “Vrouwen in hun kracht!” voor een speciale prijs van € 72,- i.p.v. € 98,-. Gebruik het verschil om het boek “Als littekens konden praten” te kopen.

Samenvatting van “Als littekens konden praten”

Dit is een verhaal over de zoektocht naar erkenning en acceptatie. Over het durven kijken naar trauma’s, verdriet en angsten en het omarmen daarvan. Een verhaal over gehoord willen worden in plaats van veroordeeld vanwege het uiten van boosheid, wanhoop en passiviteit.
Ik ben jaren weggelopen voor de ellende die me van binnen bijna gek maakte. Ik werkte me kapot en sportte zoveel ik kon. Aan de buitenkant lachte ik, maar van binnen draaide ik door. Toen ik thuis kwam te zitten door een ernstige sportblessure en daardoor mijn escapes niet meer had, barstte de bom. Wat volgde was een ongelofelijke reis door de psychiatrie die ik nooit had willen missen, want wat heb ik veel geleerd en wat heeft het me een mooi en sterk persoon gemaakt. Maar wat was het toch anders geweest, als ze meteen naar me hadden geluisterd.

Bestel het boek hier!

expositie Sylvia te Braake Fulco Theater

Tot maart 2023 is er een expositie van het laatste werk van Sylvia te Braake in het Fulco Theater in IJsselstein. In de Biezen zaal zijn er 18 schilderijen. Tijdens openingsuren ben je welkom om te gaan kijken.

impressie van mijn schilderijen in de expositie bij ’t Fulco theater.

een impressie van de expositie.

expositie Sylvia te Braake Fulco Theater

27 april 2022

Vandaag ben ik zo trots als een pauw!

Namens mijn cursisten wil ik eerst Ria Hooijen-Bos, een van mijn cursisten, van harte feliciteren met haar Koninklijke onderscheiding. Ik ben zo trots op haar. Zij is de grootste dierenvriend die ik ken. Zij is de sociaal woningbouw voor de dieren. Zij heeft zoveel dieren weten te herplaatsen zodat zij nu een goed tehuis hebben. Voor de allerbekendste ooievaars van IJsselstein met zelfs fans uit Australia, heeft zij een prachtig nest weten te regelen.

Het mooiste is, dat Ria tijdens een schilderochtend in mijn atelier, in gesprek raakte met Corine van Zandwijk. Corine d’r vader was een van de oprichters van de Nederlandse Ooievaarsvereniging. Zo kwam Ria in contact met Piet en ging het balletje aan het rollen voor Bas en Lieke op het Basiliek.

Dine-Marie Bouwmeester-Vereijken, ook cursist van mij bedacht dat het tijd werd dat onze Ria een lintje verdiende. Zij heeft dit aangevraagd en geregeld. Zo trots op haar dat zij deze prachtig initiatief nam.

Dit laat weer zien dat schilderen bij Atelier Kunstig ART meer is dan alleen schilderen. De verbinding die je maakt met andere cursisten kan soms van zo’n groot belang zijn. Je deelt en leert van elkaar. Je schept een band met elkaar. En inmiddels weten de meeste dat er echt geen toeval bestaat want wat zijn er bijzonder gesprekken geweest waardoor eenieder een prachtig boodschap ontving. Er is werkelijk te veel moois gebeurd om hier te delen.

Dit is echt de kracht van in gezelschap schilderen. Online is soms handig maar je mist die persoonlijke contact. Vandaag ook weer. Bijzonder gesprekken gehad over een aantal schilderijen in wording. Dat kan bijna alleen als je bij elkaar bent.

Met deze realisatie heb ik ineens bedacht dat iedereen die nu voor het eerst komt schilderen, een eenmalige korting ontvangt van 10% op een 9 strippenkaart. Meld wel de code: Ria lintje.

Kom zelf eens ervaren wat intuïtief schilderen voor jou kan betekenen. Even 2,5 uur me time. Dat is zo belangrijk om los te laten en weer op te laden.
Bestel je strippenkaart voor 28 mei en pak die 10% korting.

Atelier Kunstig ART is meer dan alleen schilderen!

Het welzijn van jou staat voorop en daarom worden er diverse workshops geörganiseerd in het atelier om jouw leven te verrijken.
Om jouw horizon te verbreiden. Om jou meer inzicht te geven in het leven en uit eindelijk om jou te helpen een gelukkig mens te zijn.

Uit eindelijk is dat waar het omdraait in het leven. Gelukkig zijn met jezelf!