Wat is Intuïtief schilderen?

 

Dat is schilderen vanuit je intuïtie, je gevoel, je innerlijke weten.
In wezen maak je contact met je ziel, met je bron.

Soms lijkt het wel of je informatie binnen krijgt waar je je niet bewust van bent.
Onbewust hebben we blijkbaar een databank boordevol informatie. Als je eenmaal contact maakt met dit stuk in je, zal je merken dat je leven anders wordt.Intuïtie kan worden omschreven als een “ingeving”, een vorm van “direct weten”, zonder dat je het kunt beredeneren.

Toeval bestaat niet.
Alles in het leven gebeurt met een reden. Zie maar hoe alles mee verandert als je eenmaal deze weg bent ingeslagen. Nieuwe deuren openen zich voor je.

Wat ik zo mooi vind aan deze manier van schilderen, is: iedereen kan dit doen! Je hebt geen enkele schilder- of tekenervaring nodig. Er worden geen opdrachten gegeven. Het is spelen met licht en schaduw, vormen, contrasten. Het enige wat je nodig hebt is een beetje lef.

Gewoon doen!
Kan jou het schelen?
Wat heb je te verliezen?

Een linnendoek is geduldig en je kunt er steeds weer overheen. Je kunt het ook nooit verkeerd doen. Dat is het mooiste. Soms moet je zelf wennen aan wat je maakt. Dat verwacht je niet van jezelf. Maar ook dat went. Er is niets zo gaaf als je eigen schilderij aan je muur.

Het proces

We beginnen met ”kliederen”. Gebruik makend van grote kwasten, rollers en spatels.
Lekker spelen.

Door dit te doen schakelen wij ons analytische denken even uit (je linkerhersenhelft). Heerlijk, die mag even vrij nemen. We gaan ons gevoel binnen (rechterhersenhelft).

Soms lijkt dit eng, maar geloof me, als je het durft word je er voor beloond. Gevoel voor tijd verdwijnt, even niet denken aan de dagelijkse zorgen. Je hersenen kunnen niet twee totaal verschillende taken doen. Dus even een time out voor jezelf.

Ben je iemand die de hele dag moet denken, rekenen en analytisch bezig is, juist dan is het heel belangrijk dat je iets creatiefs doet om je beide hersenhelften weer in balans te krijgen. Deze manier van schilderen is hier ideaal voor.

Uit het “kliederen” kunnen de meest wonderlijke dingen ontstaan. Bijna al mijn schilderijen zijn zo ontstaan. Vaak vertelden ze mij precies waar ik mee aan het stoeien was in het leven. Soms kon ik werkelijk in mijn buik voelen wat niet goed was in mijn schilderij. Door blindelings te vertrouwen op wat mijn gevoel zei, wat ik moest doen op mijn doek, ontwikkelde er een prachtig proces tijdens het schilderen. Mijn intuïtie werd ook steeds sterker.

Dat het mij ook hielp in mijn leven, anders naar situaties te kijken, was een prachtige bijkomstigheid.
Bijna alle cursisten vinden dit het belangrijkste proces. Als vanzelf ontstaat je schilderij. Dat is zo mooi. Daar hoef je je niet druk over te maken. Het ontstaat vanzelf. Je hoeft niet van te voren te bedenken wat je wilt maken. Zo relaxed. Wat nog het allermooist is, is dat je dit ook niet van te voren zou kunnen verzinnen wat er hier ontstaat.

Laat jezelf totaal verrassen door intuïtief te komen schilderen!

Mijn eigen schilder proces heb ik beschreven met foto’s van de vorderingen. Ben je nieuwsgierig? Veel plezier met “Een reis door grijs!”

De theorie

Ken je dat gevoel?
Dat je als het ware in je hele wezen voelt dat je iets moet doen, of juist niet moet doen.
En dat het dan nog blijkt te kloppen ook?
Dat is intuïtie.

Intuïtie kan worden om schreven als een “ingeving”, een vorm van “direct weten”, zonder dat je het beredeneerd hebt. De term komt uit het Latijn en betekent letterlijk “innerlijk zien”: inzicht dus.

Volgens een onderzoek van McCraty, Atkinson en Bradley*, uit 2004 voor Hearthmath**, (de kracht van het hart intuïtie onderzoeken ze al ruim 20 jaar) is intuïtie niet alleen de perceptie van het denken, maar juist het hele lichamelijke en geestelijke systeem.

Een sterke intuïtie werd vroeger een gave genoemd, maar eigenlijk gebruiken we het allemaal dagelijks. Zelfs de meest rationele zakenmensen vertrouwen vaak op hun intuïtie.

“The only real valuable thing is intuition” – Albert Einstein

De linker- en rechterhersenhelft.

Vaak zetten we intuïtief denken tegenover rationeel of analytisch denken. Of te wel de linkerhersenhelft tegenover de rechterhersenhelft.

De linkerhersenhelft wordt gebruikt voor o.a. het denken, praten en rekenen. Deze helft wordt het meest ontwikkeld tijdens ons leven. Denk maar aan school, werk, opvoeding en de maatschappij.

In de rechter hersenhelft bevinden zich o.a. emotie, creativiteit, en fantasie.

Op het moment dat je bijvoorbeeld aan het schilderen bent, wordt de linker hersenhelft uitgeschakeld en de rechterhersenhelft ingeschakeld. Door het stimuleren van de rechterhersenhelft, komt er een beter evenwicht tussen de twee hersenhelften. Je komt meer in balans.

Volgens Maxwell Cade***, is “actieve creativiteit” belangrijk om de activiteiten van de linker- en rechterhersenhelft; gevoel en denken; bewustzijn en onderbewustzijn, in evenwicht te brengen.

Kenmerken volgens Janosh, **** van de linker- en rechterhersenhelft zijn:

Linkerhersenhelft: Rechterhersenhelft:
Mannelijke energie Vrouwelijke energie
Doen Zijn
Analytisch Intuïtief
Beredeneert Verbeelding
Zich haasten Geduldig
Rusteloos Rustig
Weet Gelooft
Intellectueel Zintuiglijk
Detail georiënteerd Breed georiënteerd
Weloverwogen Gevoelsmatig
Rationeel Innerlijk bewustzijn
Methodisch Creativiteit
Geschreven taal Inzicht
Wetenschappelijk Muziek, kunst
Gericht op realiteit Gericht op fantasie

Door creatief bezig te zijn maak je dus automatisch meer gebruik van je rechterhersenhelft, waar ook je intuïtie zich bevindt. En de vrouwelijke energie.
De mannelijke energie gaat voornamelijk om het bewerken van het aardse.
Terwijl het bij de vrouwelijke energie vooral het omzetten van het energetische, naar de tastbare wereld gaat. Deze scheppingsdrang is dan ook eerder symbolisch. Voorbeelden zijn schilderen en andere kunstvormen (emoties tastbaar maken).

Voor wie het interessant vind; de afgelopen 2100 jaar hebben wij geleefd in het vissentijdperk, welke gekenmerkt werd door mannelijke energie, de linkerhersenhelft dus.
Nu leven we in het watermantijdperk. Dit wordt juist gekenmerkt door de vrouwelijke energie. Het is misschien daarom nu nog belangrijker om creatief bezig te zijn en te werken met onze intuïtie, volgens Jansoh.****

Bronvermelding

* Rollin McCraty, Ph.D. IHM Director of Research at HeartMath
Mike Atikinson, onderzoeker bij Heartmath
Raymond Bradley, Ph.D. onderzoeker en schrijver bij HeartMath

** Heartmath
http://www.heartmath.com/

De missie van HeartMath is om mensen te helpen om hun fysieke, geestelijke en emotioneel systeem in balans te krijgen met hun hart’s intuïtie. Hierdoor kunnen mensen helemaal zichzelf worden. Zij hebben veel programma’s om stress te verminderen door contact te maken met je hart. Zij doen al meer dan 20 jaar onderzoek naar de connectie hart, intuïtie en intelligentie.

***Maxwell Cade, ontwerper van de biofeedback apparaat, The Mind Mirror.
Max’s investigations into creativity, how mind influences health, how healers aid their clients, and his measurement of the brain rhythms of some remarkable Indian swamis, remain among the most enlightening work yet done into the mind/body relationship.
http://www.mindmirroreeg.com/w/MaxwellCade.htm

**** Lijst uit het boek “Inwijding tot succesvol mens: van Janosh. www.janosh.com
Janosh ontwerpt geometrische hologrammen die niet alleen prachtige kunstwerken zijn maar ook een healing kracht heeft op de DNA. Hij heeft zelfs twee keer presentaties mogen geven voor de VN.

Het versterken van je intuïtie door intuïtief schilderen