Wat is intuïtief schilderen?

Dat is schilderen vanuit je intuïtie, je gevoel, je innerlijke weten. In wezen maak je contact met je ziel, met je bron.

Soms lijkt het wel of je informatie binnen krijgt waar je je niet bewust van bent. Onbewust hebben we blijkbaar een databank boordevol informatie. Als je eenmaal contact weet te maken met dit stuk in je, zal je merken dat je leven anders wordt. Intuïtie kan worden omschreven als een “ingeving”, een vorm van “direct weten”, zonder dat je het kunt beredeneren.

Toeval bestaat niet.
Alles in het leven gebeurt met een reden. Zie maar hoe alles mee verandert als je eenmaal deze weg bent ingeslagen. Nieuwe deuren openen zich voor je.

“Wat ik zo mooi vind aan deze manier van schilderen, is: iedereen kan dit doen! Je hebt geen enkele schilder- of tekenervaring nodig. Er worden geen opdrachten gegeven. Het is spelen met licht en schaduw, vormen, contrasten. Het enige wat je nodig hebt is een beetje lef.” zegt Sylvia

Gewoon doen!
Kan jou het schelen?
Wat heb je te verliezen?

Een linnendoek is geduldig en je kunt er steeds weer overheen. Je kunt het ook nooit verkeerd doen. Dat is het mooiste. Soms moet je zelf wennen aan wat je maakt. Dat verwacht je niet van jezelf. Maar ook dat went. Er is niets zo gaaf als straks je eigen schilderij aan je muur.

Het proces

Je begint met ”kliederen”. Gebruik makend van grote kwasten, rollers en spatels. Lekker spelen. Door dit te doen schakel je jouw analytische denken even uit (je linkerhersenhelft). Heerlijk, die mag even vrij nemen. Je gaat je gevoel binnen (rechterhersenhelft).

“Soms lijkt dit eng, maar geloof me, als je het durft word je er voor beloond. Gevoel voor tijd verdwijnt, even niet denken aan de dagelijkse zorgen. Je hersenen kunnen niet twee totaal verschillende taken doen. Dus even een time out voor jezelf” zegt Sylvia.

Ben je iemand die de hele dag moet denken, rekenen en analytisch bezig is, juist dan is het heel belangrijk dat je iets creatiefs doet om je beide hersenhelften weer in balans te krijgen. Deze manier van schilderen is hier ideaal voor.

Jouw intuïtie wordt steeds sterker

Uit het “kliederen” kunnen de meest wonderlijke dingen ontstaan. Bijna alle schilderijen van Sylvia zijn zo ontstaan. Vaak vertelden ze haar precies waar ze mee aan het stoeien was in haar leven. “Soms kon ik werkelijk in mijn buik voelen wat niet goed was in mijn schilderij. Door blindelings te vertrouwen op wat mijn gevoel zei, wat ik moest doen op mijn doek, ontwikkelde er een prachtig proces tijdens het schilderen. Mijn intuïtie werd ook steeds sterker. Dat het mij ook hielp in mijn leven, anders naar situaties te kijken, was een prachtige bijkomstigheid”zei Sylvia.

Bijna alle deelnemers aan de workshops vinden dit het belangrijkste proces. Als vanzelf ontstaat je schilderij. Dat is zo mooi. Daar hoef je je niet druk over te maken.  Je hoeft niet van te voren te bedenken wat je wilt maken. Zo relaxed. Wat nog het allermooist is, is dat je dit ook niet van te voren zou kunnen verzinnen wat er hier ontstaat.

Door het eenvoudige methode van Sylvia te Braake kan iedereen leren schilderen en op het moment dat je los kunt laten dat het iets “moet” worden, zal jouw schilderij jou leiden en zal het een bijzonder schilder proces voor jou zijn.

Door deze proces zal je merken dat je meer in contact bent met je gevoel en intuïtie, met andere woorden, meer in contact met je ware zelf.

Uiteraard staat het je vrij om te schilderen van een voorbeeld als je dat graag wilt doen. Zo leer je om goed te kijken en kan dat heel waardevol voor je ontwikkeling op schildersgebied zijn.

Schilderen geeft vrijheid en iedereen mag zijn eigen vrijheid ontdekken in zijn eigen tempo!

Laat jezelf totaal verrassen door intuïtief te komen schilderen!

Reis door grijs kunstigart.nl

Sylvia heeft haar eigen schilder proces beschreven met foto’s van de vorderingen. Ben je nieuwsgierig? Vraag dan hier de gratis e-boek aan “Een reis door grijs”.

Nu aanvragen

Download reis door grijs boek kunstigart.nl

Lydia: voor mij is het heel fijn om te spelen met verf. Het is een spel. Ik vind het fijn dat Sylvia het erkend in mij en mij ondersteund waar ik vast loop in het spel. De contacten met de medecursisten, de betrokkenheid en de gesprekken met elkaar waar ik niet bij anderen zo kwijt kan. De gesprekken kunnen zowel spiritueel zijn als ook nuchter. Alles kan. Wel fijn dat er ruimte is om jezelf te zijn. We zijn dan met de zingeving van het leven bezig en dat is heel mooi.

Lenie: ik heb ooit alle materialen gekocht maar kwam er nooit aan toe om het op te pakken. De rust was er niet. Dan miste ik de expertise van Sylvia. Door in gesprek te gaan met Sylvia kom ik altijd verder. De gesprekken aan tafel vind ik ook erg inspirerend. Het is niet in een woord te vatten. Je kan hier altijd je verhaal kwijt.

Rita: ik ben bewust hier gekomen omdat ik bezig ben met een bewustwordingsproces en daarom juist intuïtief schilderen wilde ervaren. Ik heb altijd geleefd vanuit mijn ratio en was ik de contact met mezelf kwijt. Ik vind het hier prettig om met anderen te kunnen praten die ook bezig zijn met hun eigen bewustwordings- en ontwikkelingsproces. Dit komt ook tot uiting in mijn schilderijen. Het is fijn om in een groep bezig te zijn. Als ik mij op mijn plek voel dan is er geen “must” om te komen. Het gaat vanzelf. Ik vind het heel fijn dat ik begeleiding heb want “ik kan er geen hout van” en het is mij toch gelukt om een prachtige olifant te maken!

Cecile: ik heb alle spullen thuis en de ruimte ervoor maar toch kom ik er niet aan toe. Er is altijd afleiding thuis. Het is vooral moeilijk om thuis de tijd voor te nemen. En in tweede instantie vind ik het fijn om feed back te krijgen over wat ik doe – dus tips hoe verder te gaan zoals met een spatel werken enz. Leuk om te zien wat anderen maken, daar krijg ik ook ideeën van en de ontmoeting met andere mensen. Het samen schilderen en de gesprekken. Dat vind ik ook prettig.

Voor meer theorie over intuïtief schilderen in combinatie met de rechter hersenhelft kies hieronder voor de volgende pagina.