Sumi-e ervaring

Wauw, wat was dat een bijzondere middag (2 juni). Ik ging behoorlijk blanco de middag in, want ik had nog nooit een Zen meditatie meegemaakt en evenmin een Zen monnik ontmoet. Op het internet had ik een beetje gekeken wat Sumi-e inhoudt.

Na een hartelijk ontvangst met thee en koffie, gingen wij met 14 mensen sterk, waarvan 6 van ons van het atelier waren, naar de Zendo van John de Weerdt in Ming Zen Centrum. Zachtjes gingen we naar binnen, want Zen monnik Beppe Mokuza Signoritti en zijn 3 medewerkers zaten daar al heel statig in meditatie. Ze gaven geen krimp. Kaasrecht, stokstijf, prachtig in hun zwarte gewaden, zaten ze diep in meditatie. Alleen dit al was indrukwekkend genoeg.

34925000601_c8b888e887_k

Na een korte uitleg (met humor) over Zen meditatie van John, gingen wij het zelf doen. Het beloofde al een interessante 10 tot 15 minuten te worden voor ons, nou voor mij in ieder geval!

Nou daar gingen we. Stilzitten en alle gedachten die binnen komen weer laten gaan. Steeds weer met je volledig aandacht terug naar je ademhaling. Op een gegeven moment dacht ik “10 minuten gaat heeeel lang duren” en even later ging de gong. “Oh, John zag dat wij het niet gingen redden zeker en zijn we eerder gestopt” dacht ik. Later bleek dat wij echt 15 minuten hadden gemediteerd. Wauw, dat was toch wel heel snel gegaan en ik kon af en toe ook echt even doortellen. Blijkbaar was dit echt haalbaar en kan ik (weer) meer dan ik zelf gedacht had!

Daarna ging Beppe vragen beantwoorden. Hij gaf antwoord in zangerige Italiaans waardoor het al zo magisch klonk. “Piccolo” is bij mij blijven hangen. Heerlijk. Door een van zijn medewerkers, Allessandro werd het vertaald in het Engels.

Toen kwam de demonstratie van de Sumi-e, waar wij
zessen echt op zaten te wachten.

Beppe had een speciale schilderij voor John gemaakt. Wat zo bijzonder is aan deze cirkel, is dat het met één streek is gemaakt.

Beppe had een speciale schilderij voor John gemaakt. Wat zo bijzonder is aan deze cirkel, is dat het met één streek is gemaakt.

Inmiddels hadden zij zich omgekleed en daar begon Beppe het voor te doen.

Hij deed elke kwaststreek voor om een simpele bamboestok te kunnen schilderen. Ook de orchidee en een chrysant kwamen aan bod.  Een van zijn medewerkers ging aan de tafel staan in de juiste houding, want Sumi-e is niet alleen maar schilderen, nee, het is veel meer. Het is je stahouding, je ademhaling, je intentie en je als het ware laten sturen door het universum.

Beppe zelf aan het schilderen

Beppe zelf aan het schilderen

Daarna mochten wij om de beurt onze eigen bamboestok schilderen onder begeleiding van Allessandro.

34892405482_50aebb5863_k 34892400442_8b00aa8992_k 34892399432_52f9558540_k 34892404792_57594cc264_k

Eerlijk is eerlijk, ik vond het niet leuk dat hij mijn hand vasthield en op die manier mijn bamboestok maakte. Later had ik wel door dat dit heel bewust was, want ben je wel te begeleiden? Gelukkig bleek dat bij mij wel het geval. Ik had mezelf eraan overgegeven dat dit ging gebeuren en liet het toe omdat ik het graag wilde ervaren en leren. Ik heb een mooie bamboestok! Kijk maar.bamboestok

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en vroeg ik aan Allessandro of ik het alleen mocht doen. Nee dat mocht niet. Er volgde toen een hele uitleg, want er zitten zoveel andere dimensies aan en dat kun je blijkbaar niet zomaar even doen.

Nou daar werd gelijk op een knopje gedrukt bij mij. Hoezo kan ik dat niet even alleen doen?

Even later kwam hij naar me toe dat ik het toch mocht proberen. Yes!! Oké, toegegeven, zo simpel ging het niet gelijk. Zoals met alles, oefening baart kunst en dit was tenslotte een demonstratie en geen workshop.

Toch vond ik het leuk dat ik het even heb gedaan. Ik zag dat Beppe reageerde en Allessandro zei dat het echt nog heel belangrijk was dat ik als het ware van hoger hand door hem of iemand anders werd begeleid.

Zo zie je maar, dat iets wat zo simpel lijkt, wel degelijk heel veel diepgang heeft.

Nog voor ze vertrokken even op de foto met Beppe

Nog voor ze vertrokken even op de foto met Beppe

Daarna heeft Beppe bij iedereen Chinese tekens  toegevoegd. Hij wilde je naam weten en waarom je hier aanwezig was. Ik wilde meer in contact komen met mijn intuïtie, dat die sterker wordt en dat ik die gemakkelijker kan volgen.

Wat hij voor mij maakte was “your path and do” Dat is wel wat ik doe!! Ik vond het heel toepasselijk en het maakte de middag compleet. Het was alsof dat teken iets heel bijzonders met mij deed. Ik voelde zo’n blijdschap in mij, het was heel bijzonder en eigenlijk niet echt te beschrijven. Ik zag dat het bij de anderen ook meer deed. De opmerking van iemand “ze hebben zeker de airco uitgedaan” was voor mij de bevestiging dat de energie bij haar ook was gaan stromen.

Na een groepsfoto en een dana (presentje) te hebben gegeven ging ik met mijn nieuwste kunstwerk naar huis toe.

Inmiddels waren er een aantal deelnemers al weg.

Inmiddels waren er een aantal deelnemers al weg.

Wat voelde ik mij gelukkig, blij, licht en vooral rijk. Het was een prachtige middag met een hoge toegevoegde waarde voor mij. Een van de medewerkers van Beppe is een Nederlandse mevrouw, Sonja en zij vertelde dat hij 7 t/m 11 juni een lang weekend vol demonstraties gaat geven. We mochten ook komen voor alleen de Sumi-e demonstratie. Het is dat ik al andere afspraken heb staan, anders was ik zeker gegaan, want dan helpen ze jou om het echt alleen te kunnen doen, heel bijzonder. Volgende jaar zijn ze er weer en dan ben ik erbij.

Ik weet nu zeker dat de workshop, “de kunst van Zen, meditatie en intuïtief schilderen” op zaterdag 17 juni in het atelier, heel bijzonder gaat worden. Dan gaan wij 3 keer mediteren en tussendoor schilderen. Sonja vond het wel heel bijzonder dat wij dit gingen doen. Eigenlijk zitten we op dezelfde golflengte. Beppe zelf zei dat eigenlijk iedereen die Zen beoefent ook het Sumi-e zou moeten leren, daardoor maak je nog meer contact met jezelf. Dat wisten wij natuurlijk al en het was wel leuk dat tijdens zijn uitleg over diverse dingen, mijn cursisten en ik af en toe een blik deelden van: “ja, dat weten wij en hebben wij al ervaren!”

Wat is dat een heerlijk gevoel als je evenementen organiseert of deelt die een toegevoegde waarde hebben voor anderen en ook voor mezelf. Ik voel me echt een rijk mens dat ik dit mag delen met jullie. Ik ben benieuwd wat er nog meer op mijn pad zal komen, want dit smaakt naar meer!

Blijf op de hoogte van al onze evenementen door je in te schrijven op de nieuwsbrief (zie de rechterkolom).  Die zal ongeveer om de week verschijnen waardoor je kunt lezen wat de komende weken gaat brengen.

Liefs
Sylvia

PS. Heb je al gelezen over onze nieuwe 9-strippenkaart die een jaar geldig is? Dit geeft je veel vrijheid en het kan ook gebruikt worden voor de losse zaterdagmiddag workshops. Dit is ook een leuke mogelijkheid voor mensen die zelf thuis schilderen en af en toe vastlopen, dan kunnen ze met hun werk komen en kunnen we kijken hoe het beste verder te gaan.

Wat is het leven leuk als je alle deuren van mogelijkheden openlaat! De wereld ligt aan onze voeten en wij mogen het allemaal ontdekken.