Verslag van de kunst van Zen

Zaterdag 17 juni, hadden wij de eerste workshop “De kunst van Zen”.

In een notendop: het was een succes!

Daar heb jij nog niet zoveel aan, hahaha, dus zal ik iets meer vertellen.

Opfriscursus

Terwijl de cursisten hun thee dronken heb ik een korte uitleg gegeven over intuïtief schilderen en hoe te beginnen. Het leuke was dat er een paar doorgewinterde intuïtieve schilders aanwezig waren en die riepen ineens “oh, dat is leuk om weer eens met de spatel aan de gang te gaan”. Het was net een opfriscursus!

Daarna zijn we in een halve cirkel gaan zitten en heeft John de Weerdt van Ming Zen Centrum de leiding genomen. Hij heeft ons kort verteld over de geschiedenis van zenboeddhisme, ontstaan 2.500 jaar geleden in India, om daarna in China  verder te ontwikkelen en weer verder op reis te gaan naar Japan en dan ineens zitten wij in IJsselstein in mijn atelier het ook te doen!

Wie had dat vorige jaar kunnen bedenken!

Het spel van je gedachten

Met veel humor en rust heeft John ons uitgelegd wat we precies gingen doen. Geweldig, zo simpel! Klonk heel eenvoudig maar onze gedachten hebben wel degelijk macht over ons en dat spel gingen we nu spelen = geen aandacht schenken aan je gedachten.

Na 10 minuten in stilte mediteren hebben wij onze ervaringen gedeeld. Er was veel herkenning bij elkaar en het was ook heel grappig. De 10 minuten waren zo om en dat verbaasde mij enorm. Ik heb vaak geleide meditaties gedaan en dat ging best goed, al gingen mijn gedachten nog wel eens met mij aan de haal, en nu deze 10 minuten in stilte zitten, oei dat voelde heftig.

Door de zen techniek om met je ademhaling bezig te zijn ben je heel gericht bezig om in het nu te zijn en dat is ook precies de bedoeling. Ik voelde mijn vermoeidheid. Ik wilde gapen. Natuurlijk ging mijn neus kriebelen. Ik voelde dat mijn handen gespannen waren i.p.v. rustig op mijn benen te liggen. Bij deze vorm van meditatie zit je met je ogen een klein beetje open. Je ogen gaan spelletjes met je spelen. Zo fijn voor je concentratie. Een lichtspel danste over de vloer en ik maar weer focussen.

Vrolijk gestemd!

Daarna gingen we schilderen. Ik had sterk het gevoel dat iedereen heel ontspannen was. Iedereen ging gelijk aan de slag. Ik ook, want ik wilde het verschil voelen. Ik was echt heel rustig van binnen. Ik heb met blauw en wit geschilderd. Heel rustig opgebouwd en ook heel rustig van structuur. Ik voelde dat dit de achtergrond was en dat er straks iets met rood op moest knallen.

Voor John was het de eerste keer schilderen en hij vond het wel heel bijzonder. Iedereen was duidelijk in een vrolijke stemming.

Na een korte theepauze gingen wij weer 10 minuten mediteren. Ik merkte bij mezelf dat ik nu wat onrustiger was. Het kostte mij meer moeite om goed in het nu te zijn. Ik was moe. Een paar hadden dit ook zo ervaren en anderen weer dat het makkelijker ging.

Zen voelen tijdens het schilderen!

We gingen weer verder schilderen. Ondanks een opmerking van “ik geloof dat het klaar is” werd er toch verder gewerkt aan de schilderijen. Heel verbazend wat er daarna weer gebeurde. Tegen het einde van de middag was het tijd om het schilder gedeelte af te ronden en bleek dat ondanks het gevoel “had ik toch eerder moeten stoppen” het wel heel bijzonder was geworden.

John als expert op Zen gebied heeft nu ook ervaren wat mijn “Zen” is. Hij vond het geweldig en dit klopte zo met de hele theorie achter Zen. In het nu zijn. Alleen bezig zijn met wat nu gebeurt en dat is precies wat je aan het doen bent op het moment dat je aan het schilderen bent.

Je kunt alleen maar bezig zijn met je schilderij en de ontwikkeling ervan. Ik merkte voor mezelf dat mijn rode knalstuk veel te klein was. Ik had het liefst een heel groot doek willen hebben en dan helemaal losgaan. Dat is misschien een belangrijk punt om mee te nemen naar de volgende workshop. Iedereen kiest zelf, eventueel tegen meerprijs, welk doek hij/zij behoefte aan heeft. Kom je regelmatig schilderen dan ga je verder met dit doek. Kom je eenmalig, dan kan je bijvoorbeeld thuis zelf verder schilderen. Voor John en mij was het duidelijk: dit gaan we vaker doen.

De cursisten waren positief over de middag  en zouden het graag vaker willen doen.

Terwijl ik de kwasten aan het uitspoelen was, realiseerde ik dat mijn danseresje heel stijf en statig was. Dat voelde eigenlijk niet goed, maar ergens klopte het wel. Toen snapte ik het ineens. Zij was van haar draaidoosje afgestapt. Zij was bevrijd! Zij mocht in de spotlight staan. Zij mocht helemaal haar ware zelf zijn!

Het gekke was, dat John aan het begin van de middag iets zei over je bevrijd voelen op moment dat je je echt Zen voelt!

Kortom, de eerste “de kunst van Zen, meditatie en intuïtief schilderen” was een succes.

De tweede “de kunst van Zen, meditatie en intuïtief schilderen” zal gehouden worden op zaterdag 2 december 2017. Zet die datum vast in je agenda!