Zakdoeken, ondergoed of toch maar verf?

De zomervakantie voor scholieren zit er weer bijna op en dat betekent ook voor veel ouders het teken dat het leven weer in het oude stramien gaat lopen.

De 3 R’s zijn erg belangrijk voor velen.

Echter in sommige gezinnen is de regelmaat en rust soms niet haalbaar wegens de drukke sport-, werk- en schoolschema’s van het gehele gezin. Dan is het al een grote puzzel om iedereen ’s avonds op dezelfde tijd aan de eettafel te krijgen.

“Quality time” noem ik dat. Gezellig met je gezin aan tafel, praten over hoe de dag was en plannen maken voor de volgende dag. Zo weet iedereen hoe of wat. Even leuke anekdotes van de dag uitdelen. Jullie zullen ze vast ook  hebben!!

Consequenties

Wat ik steeds vaker zie is dat ouders zo druk zijn om alles in het gareel te krijgen en te houden dat zij zelf nooit meer aan de “quality time” komen voor zichzelf. Dat kan heftige consequenties hebben als dat te lang duurt. Denk aan een burn-out. Dat wil je liever voorkomen.

Nu heb ik in de afgelopen jaren op vrij harde manieren moeten leren om beter voor mezelf te zorgen. Heel moeilijk voor mij om mezelf als het ware op de eerste plaats te zetten. Voelt soms zo egoïstisch. Te kiezen wat voor mij het beste is, wil niet altijd zeggen dat het ook het beste is voor een ander!

Keuzes maken

Soms kan dat heel tegenstrijdig zijn voor mijn gevoel en zo ook deze week. Dan weet ik verstandelijk dat ik ‘een strijd’ aan moet gaan en mijn hele systeem roept NEE, dat ga ik mezelf niet meer aandoen en dan kies ik toch voor de weg van de minste weerstand of is het voor de goede lieve vrede. Verstandig? Nee, waarschijnlijk niet. Toen ik de beslissing nam kwam er wel rust in mijn lijf, in mijn hart en ineens kon ik weer vooruit. Dus toch verstandig, want ik heb gekozen om lief te zijn voor mezelf en uit een strijd te stappen die veel ellende had kunnen veroorzaken.

Onderhoudsbeurt

Rust in mijn hoofd is heel belangrijk voor mijn hele welzijn. Komende week heb ik een hele week vrij. Ik ben nu bezig om mijn grenzen te bewaken, de “qualitytime for me” in te plannen. Dat betekent ook tijd vrijmaken om te schilderen, tekenen en te experimenteren. Mijn ding doen dus. Daar word ik blij van. Zowel geestelijk als lichamelijk knap ik ervan op en ik weet dat dit voor mij een soort onderhoudsbeurt is. Als ik niet vaak genoeg time-out neem om creatief bezig te zijn dan loop ik vast en word ik kriegelig, moe en kan ik minder hebben.

Natuurlijk heb ik ook bedacht dat ik de komende week wat klusjes kan doen. Gelukkig ben ik al zover in het leven dat ik het fijn vind als dat lukt en ach, jammer als het niet lukt. Ik kies nu meer en meer bewust wat goed is voor mij, want dan is het uiteindelijk ook goed voor de mensen om mij heen, want ik ben dan gezelliger, gezonder en kan ik de wereld beter aan.

Effect van kleuren    

Van de week was ik in gesprek met één van de cursisten en we hadden het erover wat een enorm effect kleuren op je kunnen hebben. Daar is veel onderzoek naar gedaan en ik weet uit ervaring van  mensen in mijn omgeving dat zodra de dagen weer korter worden en dat doen ze al, dan is het juist heel belangrijk om kleur in je leven toe te voegen.

Soms moet ik even met een bepaalde kleur spelen en dan klieder ik een moment op een oefendoek en dan….phoe rust in mijn systeem. Dat is dan zo fijn. Het hoeft geen schilderij te worden ik heb het dan gewoon even nodig om contact met die kleur te maken.

Zakdoeken, ondergoed of toch maar verf?

Voor wie nog nooit bij mij heeft geschilderd klinkt dit misschien heel raar, maar zoiets simpels kan zoveel voor je doen. Wees niet bang om te voelen wat voor een kleur je vandaag nodig hebt. Heb je niet alle kleuren van de regenboog in je kast om te dragen? Heb je geen verf thuis? Koop dan verschillende kleuren zakdoeken of ondergoed. Niemand die dat verder ziet maar het kan veel voor je doen.

Ooit zei iemand tegen mij dat als ik een belangrijk gesprek moet voeren en ik voel me onzeker, om dan rood ondergoed aan te trekken, dan sta je beter in je kracht. Nou het helpt, dat kan ik je vertellen.

Wat heb jij nodig vandaag?

Kleuren hebben veel impact zowel positief als negatief. Als jij normaal gesproken goed in contact met jezelf bent en je voelt op een dag dat je even uit je doen bent, stel jezelf dan een vraag: welk kleur heb ik vandaag nodig? De eerste kleur die je te binnen schiet kies je zonder het te beredeneren (met je hoofd). Heb je het niet in je kast? Pak dan bijvoorbeeld een kleurpotlood en kleur op een stuk papier en stop het in je zak, bh of wat dan ook!
Je kunt jezelf natuurlijk elke dag afvragen welke kleur je nodig hebt.

Zorg goed voor jezelf want jij bent echt heel belangrijk!

Zorg voor je eigen onderhoudsbeurt, wat dat dan ook mag zijn. Hou je gemoedstoestand op een positief niveau door je bijvoorbeeld te omringen met kleuren waar je blij en vrolijk van wordt. Doe dingen waar je hart van gaat zingen. Wees lief voor jezelf, want uiteindelijk begint alles bij jezelf.

Liefde is zuurstof voor je ziel!

Hoe mooi is dat.

Geniet lieve mensen van het leven. Koester die mooie momenten.

Liefs Sylvia