Internationale Vrouwendag

Wat houdt dat in? Voor velen, vooral vrouwen, is het een dag dat ze bij elkaar komen en praten over wat er nog beter kan in de wereld, hoe zij als vrouw verkeerd of onterecht behandeld worden. Hoe zij niet als gelijke worden aangezien en behandeld. Kindbruiden, kinderprostitutie, ja er is echt heel veel ellende in de wereld.

Dat begrijp ik volledig en daar is nog veel werk voor nodig, ook vaak bij onszelf als vrouw zijnde. In de afgelopen jaren heb ik veel verhalen gehoord over ontberingen en ellende die vrouwen hebben meegemaakt. Tijdens het schilderen zijn wat trauma’s verwerkt en onderwerpen tot rust gebracht. Dat ik een hele kleine bijdrage heb mogen leveren om deze sterke en bijzondere vrouwen verder te helpen, was een eer voor mij. Wij leren van elkaar en helpen elkaar om in ons ware kracht te gaan staan. Ik ben dankbaar dat ik dit mag meemaken.

Wij staan niet alleen

Een tijd geleden heb ik een mooi TED-talk gezien op Youtube: Why I’m done trying to be “man enough”   van Justin Baldoni,  (acteur).

Deze heeft mij zo geraakt. Een man die bezig is om contact te leggen met andere mannen om ze juist bewust te maken dat hun soms “macho” gedrag niet meer acceptabel is en dat juist zij, de mannen,  elkaar bewust moeten maken om te stoppen met dit gedrag. Als zij andere mannen op een respectloze manier over vrouwen horen praten, bijvoorbeeld in de kleedkamers dan moeten zij het voor de vrouwen opnemen en die andere mannen duidelijk maken dat zij niet van dit soort gepraat gediend zijn. Het is niet een vrouwenprobleem, het is een mannenprobleem!

Hij was zelf ook bewust dat zijn gedrag niet altijd optimaal was en hij vroeg zijn vrouw en alle vrouwen om hem heen, om hem te helpen om een betere man, een beter mens te zijn. Dat het nu ook tijd is dat kinderen anders worden opgevoed, moderner dan alleen maar: jij bent een jongetje dus jij speelt met auto’s of je mag niet huilen, je moet stoer en macho zijn enz.

Bewustwording

Door deze opname zijn er voor mij een aantal dingen in een ander perspectief gekomen.
Sommige vrouwen klagen over wat zij niet eerlijk, niet terecht vinden en dat doen ze voornamelijk naar elkaar toe.
Sommige vrouwen kunnen zeuren over hun mannen, hun gedrag en hoe zij vrouwen behandelen en ook dat doen ze vooral naar elkaar toe.
Sommige vrouwen kunnen zelfs grappen maken over mannen en veel lol hebben over hun “typische mannendingen” en vooral de moppen vertellen aan elkaar.
We doen dit soms heel onbewust.

De vraag is of het geklaag naar elkaar toe iets gaat veranderen aan hun eigen situatie?

Het is 2018

Door Justin Baldoni realiseerde ik mij dat de tijd is aangebroken waarin mannen steeds bewuster worden van hun eigen gedrag. Gedrag, aangeleerd door hun vaders, ooms, voetbalcoach, medestudenten enz. Ook zij zijn verwijderd van hun eigen kern, van wie ze werkelijk zijn.

De jongere generatie mannen kijken al heel anders naar de wereld. Zij zien meer gelijkheid. In relaties zie je waar beiden werken en verdienen, de lasten worden gedeeld met elkaar. Er is vaak meer respect voor vrouwen en sowieso de jonge vrouwen pikken een heleboel niet meer, zoals hun moeder dat vroeger wel nog deed. Zij hebben gezien hoe de rolverdeling vroeger bij hun thuis was en zij hebben tegenwoordig veel in hun mars en zijn niet van plan om alleen maar achter het aanrecht te gaan staan.

Verantwoordelijkheid nemen

Vrouwen zullen “moeten” leren om te praten met hun mannen, met hun zonen, met hun baas om ze bij te brengen dat het nu tijd is dat iedereen elkaar met respect behandeld. Als vrouwen hun mond houden, zullen mannen niet doorhebben dat ze iets fout doen, of dat het ook anders kan.

Mannen zullen in dit stuk hun eigen verantwoordelijkheid “moeten” willen nemen. De problematiek over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen kan alleen opgelost worden door juist de samenwerking tussen mannen en vrouwen te motiveren.

Omdenken

Justin Baldoni gaf het al aan. Het is aan de “echte” mannen om nu op te staan zodra er in hun bijzijn respectloos of denigrerend over vrouwen wordt gepraat of dat vrouwen verkeerd worden behandeld, om dan direct aan te geven  dat dat onacceptabel is.  “Man up” en doe iets aan je eigen gedrag. Het is voorbij dat mannen zich verschuilen achter hun eigen gedrag en vrouwen de schuld geven omdat vrouwen er mooi uitzien of wat voor reden zij dan ook bedenken.

De tijd is nu gekomen van bewustwording. Hoe ben ik als vrouw? Hoe ben jij als man? Maar nog beter en wat nog wel eens vergeten wordt volgens mij, hoe ben ik als mens?

Beter mens

Misschien kunnen we binnenkort Internationale Mensdag houden? Of bestaat die al?
Want dat zijn wij allemaal!
Het maakt ook niets uit of onze wieg in Afrika stond of in Europa. Of onze vader € 100.000,- per jaar verdiende of in de bijstand zat. Het maakt niet uit of je bid tot Allah, God of dat je gelooft in de bron, helende energie of misschien vind je dat er niets anders is in dit leven. Ook dan en vooral met ieders eigen overtuiging, ben je en blijf je mens!

Wij hebben elkaar nodig. Dat staat voor mij vast. Alleen door samenwerking met elkaar kunnen wij een beter leven voor ons allemaal creëren. Wie solo wil vliegen zal misschien eenzaamheid ervaren en een moeilijker pad bewandelen. En ook die persoon heeft het recht dat te willen ondernemen, zonder oordeel van zijn medemens. Wie ervoor kiest om met zijn/haar medemens een betere wereld te scheppen zal er velen ontmoeten die hetzelfde doel voor ogen hebben. Ga ervoor en draag je eigen steentje bij zonder te verwachten dat je een schouderklopje krijgt. Doe het omdat JIJ het gewoon wilt doen.

De wereld is kleiner

Met internet en social media is onze wereld volledig anders dan 30 jaar geleden. Reizen is zoveel simpeler geworden. Ergens anders wonen en nieuwe culturen opsnuiven is heel gewoon geworden. Grenzen vervagen op een bepaalde manier. Misschien is de tijd gekomen om dat “out of the box” denken links te laten liggen en gewoon helemaal alle soorten boxen of box-denken af te schaffen! Dan hebben we ineens heel veel vrijheid en ruimte om ons heen. Voel maar hoe dat voelt.

Ik wil geen etiketje. Maar ik heb ze eigenlijk wel. Ik heb wel een naam, Sylvia, oké dat is handig. Ik ben moeder, zus, vriendin, schilderjuf, vrouw en ga zo maar door.

Weet je, ik geloof dat wij het leven onnodig ingewikkeld maken en dat maakt mij soms moe, heel moe. Het leven is eenvoudig, gemakkelijk en vol plezier, daar geloof ik in. Als wij weer terug naar de basis gaan, zou het dan anders kunnen?

Dit is mijn wens voor Internationale Vrouwendag.

Wij zijn allemaal bij onze geboorte, zuiver liefde.
Wij hebben allemaal iets bijzonders en unieks in ons doen en laten.
Zo kunnen wij een ander helpen en er toe doen, ieder op onze eigen manier.
Wij zijn allemaal wereldburgers.
Wij zijn allemaal mens.
Laten we allemaal de best mogelijke mens zijn die we kunnen zijn!

Met een liefdevolle groet,
Sylvia

PS: Wil jij meer bezig zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling, dan ben je van harte welkom om mee te doen met de “wekelijkse date met je ezel”.