Mama’s: heldinnen?

Mama zijn is toch iets heel bijzonders, tenminste dat is mijn mening. Ik ken niets anders dat mij zoveel emoties in een uur kan laten voelen. Van ineens frustratie en boosheid voelen en dan het volgende moment smelten en tranen van ontroering. Of juist zo in de lach willen schieten terwijl je weet dat je je gezicht in de plooi moet houden en toch eigenlijk een beetje boos moet reageren.

Echt, voor mij is het moederschap zo intrigerend en mijn kinderen zijn mijn leermeesters. Wat heb ik veel geleerd door goed te luisteren en kijken naar mijn kinderen. Door open te staan voor hun behoeftes en nieuwe ideeën. Regelmatig kwam ik helemaal uit mijn comfortzone om actie te ondernemen. Het leerde mij ook dat ik het niet hetzelfde hoefde te doen zoals mijn ouders mij hebben opgevoed. Die waren misschien niet mijn voorbeeld van hoe ik het wel “moest” doen en toch heb ik daar juist veel van geleerd.

Tegenpolen

Ik heb twee prachtige zonen die heel anders kunnen denken dan ik. Tenslotte vertegenwoordigen zij de mannelijke energie en ik de vrouwelijke energie en die kunnen nog wel eens elkaars tegenpolen zijn.

Zo gebeurde het ook wel eens dat er iets gebeurde en dat ik riep “ik ben ook maar een mens!” waarop ik dan te horen kreeg “nee, jij bent moeder. Moeders zijn geen mensen!”. Nou daar kon ik het weer mee doen!

Toch begon dat langzaam tot mij door te dringen. Moeders zijn geen mensen. Moeders zijn moeders. We zijn een heel ander kaliber mens. We zijn unieke zoogdieren die als het ware vergeten zijn in de biologieboeken.  Moeders horen een aparte hoofdstuk te krijgen, want laten we eerlijk zijn, ze zijn nu eenmaal een heel andere ras.

Moederinstinct

Onze zintuigen zijn zo bijzonder ontwikkeld. Ik werd vroeger wel al wakker voordat mijn kindjes uit hun bed klommen omdat ze slecht hadden gedroomd en ik sliep door bij de heftigste onweersbui!

Als moeder heb je vaak al in de gaten wat je kinderen nodig hebben voordat zij dat zelf inzien. Soms weet je het en soms is het een kwestie van sterke intuïtie. “Moederinstinct moet je altijd serieus nemen” zei mijn huisarts, “geen ruzie mee maken!!”

Je kunt soms al horen wat er gaande is met je kind voordat die een woord heeft gezegd. Je hoort het aan de manier waarop die aan komt lopen, hoe de deurklink naar beneden wordt gedrukt, hoe de deur met een bepaalde snelheid opengaat, hoe de stemming is.. Je ziet het al aan de blik van hun ogen, pretoogjes of boze oogjes, glimlach of ondeugende lach, gezicht op onweer of sip kijkend.

En dan….

Als moeder weet je gewoon zodra het woord “mama” met een bepaalde toon wordt uitgesproken dat dat heel veel verschillende betekenissen kan hebben, zoals:

Foto hieronder: Mama’s helden, mijn helden!

Mama's helden!

Mama, moet je nou eens horen wat er gebeurd is!
Mama, ik weet het niet meer, help mij!
Mama, waar is mijn……………..?
Mama, ik heb geld nodig!
Mama, ik heb even een knuffel nodig!
Mama, ik ga dat echt niet doen!
Mama, ……uhm…… er zit me iets dwars, kunnen we praten?
Mama, kun jij dit of dat voor mij doen?
Mama, wat eten we?
Mama, dat ga ik echt niet eten!!
Mama, ik zou wel willen, maar….
Oh ja, mama???

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is ook heel natuurlijk dat je kinderen je van alles en nog wat vragen, ze willen ook dingen leren en op bepaalde momenten hebben ze ook hulp nodig, want zij kunnen nog niet alles zelf. Dan doe je dat gewoon voor ze. Dan wring je je in alle bochten om het voor elkaar te krijgen.

Als moeder ben je ook de leeuwin. Waag het niet om aan haar jong te komen!! Ze zijn van haar en een ander moet ervan afblijven. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn, hoe groot en stoer ze zijn, een moeder wil alleen haar eigen kroost beschermen en zal zich daarvoor in alle bochten wringen.

Moeders zijn vaak ook de lijm van het gezin. Valt de moeder weg dan zie je nog wel eens hoe een gezin uit elkaar valt.

Het allermooiste cadeau

Voor moeders is er niets zo moeilijk als je kinderen loslaten. Ik ben zelf verbaasd over mezelf dat ik dat toch een stuk makkelijker kon zodra ik merkte dat mijn kinderen ook klaar waren om op eigen benen te staan. Toen bleek dat alles wat ik erin heb gestopt ook is blijven hangen. De belangrijke dingen, de nuttige dingen en ook de humor om met de dagelijkse praktijken om te gaan. Dit was mijn aandeel in hun opvoeding. Nu is het aan hunzelf om uit te zoeken wat zij nuttig vinden om te houden en hun eigen weg te vinden in hoe zij denken dat het voor hun goed is.

Moeders zijn inderdaad bijzondere wezens. Het maakt niet uit hoe oud je bent, je moeder blijft een bijzonder “mens” voor je. Ze schonk je het leven. Dat is wel het allermooiste cadeau wat je kunt krijgen van iemand. Wat je zelf doet met dat cadeau is een keuze van jou. We hebben misschien niet allemaal de perfecte moeder gehad en volgens sommige theorieën krijgen we precies dát wat wij juist nodig hebben om een beter mens te worden. Maak er iets bijzonders van jouw mooiste cadeau, jouw leven!

Ik hoorde laatst over een film waar veel helden in meespeelden. Batman, Superman, Ironman en Superwoman ook, geloof ik. Ik vraag mij af of de grootste heldin van iedereen ook mee deed? Namelijk:mama!


Een cadeau van mij voor jou!

Voor alle moeders, de heldinnen die elke dag klaar staan voor hun jong, al zijn ze 50, wil ik iets bijzonders doen. Ik weet als geen ander hoe het is om moeder te zijn, ernaast te werken, je huishouding doen en ergens nog tijd vrij te maken voor familie, vrienden en oh ja, voor jezelf! Daar was ik zelf niet altijd sterk in behalve als ik een afspraak maakte met een ander. Jarenlang ben ik expres op schilderles gegaan  (terwijl ik thuis mijn eigen ruimte had) zodat ik in mijn agenda tijd kon blokkeren voor mezelf. Dat werkte ontzettend goed. Dat werd míjn ochtend. Mijn heilige uurtjes voor mezelf. Dat was mijn moment om gewoon Sylvia te zijn en niet moeder, vrouw van, werknemer en ga zo maar door.

Wie vóór Moederdag, 13 mei 2018, een cadeaubon koopt voor een middagworkshop of een strippenkaart ontvangt 10% korting. Geef het door aan je kinderen en laat je verwennen met dit  prachtige cadeau, want die paar creatieve, vrije uren voor jezelf zijn van onschatbare waarde. Kortingscode: heldinnen!

Eerst voor jezelf zorgen, dan kun je pas goed voor je gezin zijn!

Moeders!

Zonder moeders was er om te beginnen geen leven.
Was er ook niemand waar je je zo tegen kan verzetten.
Liefhebben. Mee kan lachen.
Boos op kunt zijn. In de maling kan nemen.
Die je verteld over het leven.
Die er voor je staat en je wilt beschermen.

Soms zijn er moeders die zelf een slecht voorbeeld hebben gehad.
Soms zijn moeders zo intens bezig met alleen maar overleven.
Zelfs het leven van elk moeder kan zo anders zijn en toch….

….het hart van een vrouw is voor altijd veranderd,
vanaf het moment dat ze het leven heeft geschonken aan haar kind.
Ze zal haar best doen om voor haar kind te zorgen.
Lief te hebben en ermee te lachen.
Ze kan boos op haar kind zijn.
En ze zal voor altijd van haar kind houden.

De band tussen een kind en een moeder is bijzonder.
Onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit vieren hoogtij.
Ze zijn er voor elkaar in goede en slechte tijden.

Lieve groetjes,
Sylvia

P.S. laat gerust een bericht achter.