Een van mijn favoriete quotes over het vertrouwen hebben in het levensproces is van Martin Luther King jr.:

Faith is taking the first step, even when you don’t see the whole staircase.

Net als met intuïtief schilderen weet je helemaal niet wat stap 4, 5 en 6 zal zijn tot je stap 3 hebt genomen. Blind vertrouwen hebben in jezelf en in het levensproces is hiervoor nodig.

Eng? Absoluut!

Intuïtie speelt een belangrijke rol

Alleen in het begin omdat je je mindset mag aanpassen en jezelf mag vertellen dat je vertrouwen hebt in je eigen intuïtieve vermogens. Die vermogens hebben we allemaal. De één is hierin wellicht verder ontwikkelt dan de ander. De ene persoon staat daar meer bij stil dan de ander. Dat wil niet zeggen dat men die vermogens niet heeft.

Integendeel. Op het moment dat je jezelf toestemming geeft dat je daarop mag vertrouwen kan er een hele nieuwe wereld voor je open kunnen gaan.

Je komt dan meer in de flow van het leven en je hoeft niet meer tegen de stroom in te roeien. Je intuïtie en je hart volgen is een prettige stroom. Zij weten immers wat goed is voor jou. Dat kan soms iets anders zijn dan wat jij denkt. Ons levenspad kan soms anders lopen dan we kunnen bedenken.

Het denken en ons ego staan ons vaak in de weg. Wat kunnen we hiertegen doen?

De rechterhersenhelft ontwikkelt zich als eerste

En daar ga ik binnenkort meer over vertellen in een nieuwe blog. Als baby hebben wij volledig gefunctioneerd vanuit onze rechterhersenhelft. Deze helft heeft met onze gevoel, intuïtie, creatieve vermogen en Zijn te maken. Onze emoties, fantasieën en dromen worden hier gecreëerd.

Onze linkerhersenhelft is pas rond ons zevende levensjaar dusdanig ontwikkelt dat het dan eigenlijk pas zover is om met rekenen en taal bezig te zijn.
Dat wist je vast nog niet!

Hersenspoeling

De kunst is om daar mee te leren omgaan en nu zelf het roer in handen te nemen om je hersenen te “her-programmeren”.

Kan dat? Jazeker.

Je zal het wel echt moeten willen en dan zul je het ook voor elkaar krijgen. Je doet het bijvoorbeeld door heel bewust te kiezen welke woorden je gebruikt en door de (familie-)overtuigingen te testen. Welke horen wel bij mij – dienen mij – en welke saboteren mij? Die gooi je er gelijk uit! Je gaat als het ware je hersenspoeling bij de wortels aanpakken.

Denk bijvoorbeeld ook aan wat opa wellicht tegen je zei over een van je eerste schilderwerkjes: “nou kind, het gras is echt groen en niet paars”. Je zou zomaar de overtuiging op hebben kunnen lopen dat jij niet kan schilderen. En zo hebben wij allemaal, echt heel veel van dit soort dingen. Ach, het houdt je bezig om dit allemaal op te ruimen, je krijgt er wel echt iets voor terug – je eigen leven en de volledig keuze om zelf te bepalen of je iets wel of niet kan bijvoorbeeld.

Het duurde even voordat ik het ook doorhad.

En wat heeft intuïtief schilderen hiermee te maken?

Ik zal het je uitleggen.

Op het moment dat je zover bent om helemaal onbevangen te kliederen en te spelen op een prachtig, wit doek dan heb je al zoveel stappen genomen om:

  • Het denken los te laten.
  • Niet vanuit het einddoel bezig te zijn.
  • Te vertrouwen, zelfs blind vertrouwen te hebben in het levens- en schilderproces.
  • Je intuïtie te durven volgen.
  • Je hart te volgen.
  • Grenzen te stellen.
  • Grenzen te bewaken.
  • Vrij te zijn.
  • En nog veel meer.

Door op een speelse manier te leren intuïtief te schilderen zal je op een gegeven moment merken dat je stappen hebt genomen in je eigen transformatieproces. Er gebeurt soms zoveel tijdens het schilderen en vaak ook nog onbewust en dat is eigenlijk wel erg fijn. Het wordt dan vanzelf een tweede natuur om bijvoorbeeld grenzen te stellen. Lees ook het verhaal van Margriet. Haar leven veranderde in korte tijd behoorlijk.

intuïtief schilderen is net als het leven kunstigart.nl

Durf een risico te nemen

Er zijn zoveel parallellen tussen het levensproces en het schilderproces. Daar sta ik steeds weer van te kijken hoe dat zo bijzonder op elkaar aansluit. Soms moet je gewoon die ene stap nemen zonder te weten wat het gaat worden of wat de uitkomst is. Neem een risico, gooi je haar in de wind en kom zelf ervaren wat intuïtief schilderen voor jou kan betekenen zowel persoonlijk alsook zakelijk binnen bijvoorbeeld een teambuilding sessie. Dat is nog een verhaal apart. Daar zal ik nog een keer een aparte blog over schrijven.

Intuïtief schilderen brengt je naar het gevoel van overgave. Dat gevoel gun ik iedereen.

Intuïtief schilderen is meer dan alleen schilderen.
Het is jouw transformatieproces!

Nu aanmelden