Internationale vrouwendag 2019

Internationale vrouwendag is altijd een goed moment om even stil te staan hoe jij als vrouw nu in het leven staat. Kom jij op voor jouw rechten? Maar ook voor mannen! Hoe ga jij als man om met vrouwen?

We zijn natuurlijk allemaal op ons eigen manier bezig om gelijkheid te creëren onder mannen en vrouwen. In sommige culturen is het nog een grote klus. In onze Europese landen denken wij dat wij dat al behoorlijk goed hebben geregeld.

Justice kunstigart.nl

Gelijke rechten

Helaas is dat nog niet helemaal zo. Nog steeds zie je in sommige gezinnen dat de man des huizes de baas is. En dit komt voor in gelovige en niet gelovige gezinnen. In alle beroepsgroepen. Soms is het een patroon binnen een familie die steeds generatie na generatie, vader op zoon, onbewust wordt overgedragen. Pas als iemand in een andere omgeving komt – een ander gezin meemaakt – ziet een man of vrouw dat het ook anders kan en is er ineens de mogelijkheid dat het bestaande patroon kan worden doorbroken.

Ik heb het zelfs op markten meegemaakt dat een vrouw graag wilde komen schilderen en dat het niet mocht van haar man. Ter plekke werd haar even verteld dat ze nog geen poppetje kon tekenen. De meeste mensen die bij mij komen schilderen kunnen inderdaad geen poppetje tekenen en dat is dan ook de reden waarom ze op les komen. Deze vrouwen zijn inderdaad nooit komen schilderen en ik vond het heel heftig om te zien hoe zij behandeld werden.

Tegelijkertijd weet ik ook van mannen die een erg dominante vrouw hebben en niets te zeggen hebben. Het blijft voor mij een raadsel waarom binnen een moderne relatie één persoon de noodzaak voelt de ander te domineren.

Gelukkig leven wij nu in 2019 en steeds meer mensen beseffen dat vrouwen en mannen elkaars gelijke zijn. Ik vind het fijn om te zien dat er tegenwoordig onder jongeren veel meer gelijkheid is. De jonge vrouwen zetten duidelijk hun grenzen neer in wat ze wel en niet willen. Ze hebben meer rechten dan alleen ‘het aanrecht’, zullen we maar zeggen! Ook de jonge mannen zijn hier behoorlijk helder in. Ze lopen vooral niet in de voetsporen van hun voorouders!

Dit is wat we juist nodig hebben! Een nieuwe generatie die opstaat en ziet dat elk mens net zo belangrijk is als de ander. Geen verschil in cultuur, sekse of ras.

Nu ben ik een idealist

Ik droom van een wereld waarin mannen en vrouwen over de hele wereld elkaar als gelijken kunnen zien en behandelen. Niemand meer of minder is dan een ander. Dit geldt ook voor elkaars geloven, cultuur en ras. We zijn allemaal gelijk. We zijn mensen, wereldburgers met dezelfde mensenrechten. Niemand is de baas over een ander. Op het moment dat één persoon dat binnen een relatie denkt dan is die relatie duidelijk niet in balans.

You are enough kunstigart.nl

Hoe verander je de situatie?

Dat is een interessante vraag. Wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat je begint bij jezelf. Wie ben je? Wat wil je? Wat wil je niet? En ga zomaar door. Pas als jij helder hebt wat je wil in je leven, kun je duidelijker je stappen nemen.

Ik schrijf veel in mijn dagboek en dankbaarheidsboek. Daarnaast is het schilderen mijn grote hulpbron om bij mijn diep en onbewuste gevoelens te komen. Tijdens het schilderproces ga ik verwoorden wat er naar boven komt en wat er kennelijk in mij zat te wroeten. Op het moment dat ik het helder kan benoemen kan ik er ook daadwerkelijk iets mee gaan doen.

Ik heb het inmiddels vaker meegemaakt dat zodra één persoon aan zichzelf gaat sleutelen, dat de energie in de hele familie verandert. Helaas gebeurt het soms ook dat anderen niet meegaan in de verandering, uit angst dat hun eigen ‘beerput’ open zal gaan. Dat is erg jammer en vooral voor die persoon zelf omdat die niet verder in zijn/haar eigen ontwikkelingsproces kan gaan.

Het tijdperk van healing is echt begonnen

Het is duidelijk dat wij nu al in een ander tijdperk leven. Ik zie, ik hoor, ik begeleid steeds meer mensen die bewust bezig zijn om uit oude patronen te stappen en nieuwe wegen inslaan om verder te komen. Steeds meer mensen beseffen dat zij wel degelijk verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk en leven.

Laatst hoorde ik een prachtige uitspraak. Als je gelooft dat alleen je partner jou gelukkig kan maken dan geef je ook je partner de macht om jou ongelukkig te maken. Je geeft de macht over jezelf weg.

Dankbaarheid kunstigart.nl

In je kracht staan

Het is dus van groot belang dat wij eerst voor onszelf zorgen en dat wij onze eigen beste vriend worden. Als wij gelukkig zijn met onszelf dan kunnen we vanuit liefde er zijn voor anderen. Binnen welke relatie dan ook, sta je er heel anders in als je niet afhankelijk bent van de liefde en aandacht van een ander. Je bent dan zelf veel sterker en sta dan in je eigen kracht.

Deze kracht is van enorm belang voor elk mens. De innerlijke kracht van een mens die gevoed wordt door onvoorwaardelijke liefde naar zichzelf en anderen toe, is zo helend voor je hart en hele wezen.

We hebben allemaal het recht om voor onszelf op te komen. Om onze grenzen te stellen. Ik weet dat het voor sommige vrouwen binnen een relatie soms heel moeilijk is om grenzen te stellen uit angst dat de partner het niet zal pikken en weg zal gaan. Er is altijd hulp. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Het is alleen die weg vinden die fijn voelt voor jezelf.

actie internationale vrouwendag kunstigart.nl

Speciale actie voor Internationale Vrouwendag

Aangezien het Internationale Vrouwendag is, heb ik een actie voor alle nieuwe vrouwen die willen komen schilderen. 10% introductiekorting op een strippenkaart of op één van de losse workshops. Meld je aan via info@kunstigart.nl en geef de kortingscode door: Vrouwenkracht!

Actie is geldig tot 11 maart 2019.

Kom ervaren wat vrij schilderen met jou doet. Beleef het plezier van iets creëren wat er niet eerder was. Ontdek je verborgen talenten en krachten. Ervaar hoe het je kan helpen in je eigen levensproces. Hoe kan het je helpen om grenzen te stellen en jezelf beter te leren kennen. Ik gun het elke vrouw om nog sterker in haar kracht te staan. Het is nu de tijd dat vrouwen opstaan en duidelijk hun stem laten horen op wat voor een manier dan ook. Alleen al kinderen opvoeden om een ander als zijn/haar gelijke te behandelen is een flinke taak!

Gefeliciteerd met je vrouw-zijn!

Met h-ART-elijke groeten,

Sylvia